latinica  ћирилица
21/07/2022 |  10:24 ⇒ 10:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Премијер Италије предао оставку

Италијански премијер Марио Драги предао је оставку предсједнику Серђу Матарели.
Марио Драги (Фото: EPA-EFE/CLAUDIO PERI) -
Марио Драги (Фото: EPA-EFE/CLAUDIO PERI)

Без обзира на чињеницу да је на јучерашњем гласању о повјерењу премијеру Драгију италијански Сенат гласао са 95 гласова за према 38 против, Ројтерс у свом извјештају оцјењује да се италијанска влада практично "урушила" јер су три главна коалициона партнера премијера одбила да учествују у гласању о повјерењу, на које је он позвао како би покушао да оконча подјеле и обнови савез.

Од укупно 321 сенатора, на гласању у Горњем дому италијанског парламента Драгија је подржало 95 сенатора, док је 38 било против, међутим десетине сенатора бојкотовало је гласање остављајући тако Драгијеву коалицију окрњену, без велике већине коју је настојао да придобије и са превременим изборима у септембру или октобру као највјероватнијим исходом, наводи Ројтерс.

Гласање су бојкотовали сенатори три странке из Драгијеве коалиције: Форца Италија, странке деснице коју води бивши премијер Силвио Берлускони, затим крајње десничарске Лиге, коју води Матео Салвини и из популистичког Покрета 5 звијезда (М5С).

Драги је прошле недјеље поднио оставку, али га је предсједник Серђо Матарела одбио и рекао му да пред парламентом види да ли може да оживи широку коалицију.

Марио Драги је раније позвао на јединство и изнио низ проблема са којима се Италија суочава, од ситуације у Украјини до социјалне неједнакости и раста цијена.