latinica  ћирилица
22/07/2022 |  13:47 ⇒ 16:37 | Аутор: СРНА

Бајер: Услови ЕУ за БиХ су 14 приоритета Европске комисије

Посланик Хришћанско-демократске уније у њемачком Бундестагу Петер Бајер рекао је да су у БиХ видљиви политички утицаји са стране који земљу тргају и не раде у интересу народа, те да је услов за ЕУ интеграције испуњење 14 приоритета које је Европска комисија дала БиХ.
Петер Бајер - Фото: СРНА
Петер БајерФото: СРНА

Бајер је на конференцији за новинаре рекао да је у Сарајеву током дводневне посјете обавио више политичких разговора, у чијем је фокусу била ЕУ интеграција БиХ.

Он је истакао да је БиХ потребна ЕУ, али да мора убрзати испуњење 14 приоритета, те да се мора превазићи дисфункционалност заједничких институција.

- Када посматрамо процес ЕУ интеграција онда посматрамо свих шест земаља западног Балкана заједно, па онда сваку земљу појединачно и гледамо шта је постигла - навео је Бајер.

Према његовим ријечима, мото је да би онај који жели да се придружи ЕУ требало и сам да допринесе и нешто уради, па тако и БиХ, додајући да кандидатски статус нико не може добити тек тако.

- Волио БиХ да се овдје обаве демократски избори, да сам процес буде фер. Желим да и кампања буде беспријекорна. Желио бих да се не изазивају беспотребни страхови и зебње, да се не воде борбе снага. Ми у Бундестагу и Њемачкој то јасно одбијамо - поручио је Бајер.

Он је истакао да не зна да ли ће бити измјена Изборног закона у БиХ и да ли ће Кристијан Шмит користити бонска овлаштења.

- Још није ништа одлучено, још није донесена одлука, барем нема јавних, поузданих информација, него, нажалост, до сада имамо само спекулације - истакао је Бајер.