latinica  ћирилица
25/07/2022 |  22:25 ⇒ 26/07/2022 | 11:04 | Аутор: СРНА

"Амбијент у Сарајеву подсјећа на све што је рађено под ратном муслиманском заставом"

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић истакао је да је реторика у којој бошњачки лидери говоре да се они боре за државу БиХ у ствари борба за исламску доминацију у БиХ.
Бошњаци на протесту испред ОХР - Фото: РТРС
Бошњаци на протесту испред ОХРФото: РТРС

Радановић је изразио наду да је и представницима дипломатског кора у БиХ барем мало јасније да Бошњаци желе само државу у којој ће они управљати, и да је концепт бошњачке политике концепт бошњачке муслиманске доминације над Србима православцима.

- Србима је одавно јасно да Бошњаци желе само државу Бошњака, у којој би Срби били мањина, без права да одлучују - навео је Радановић.

Радановић је истакао да су вечерашњи протести у федералном Сарајеву, који су организовале бошњачке политичке партије и на којима је доминирала ратна муслиманска застава БиХ, заплашили сваког Србина повратника у Федерацију.

- У том Сарајеву под муслиманском контролом и под том њиховом заставом нестала су и убијена 834 Србина - навео је Радановић.

Радановић је нагласио да је главни говорник на протесту био Шефик Џаферовић, који је у рату руководио службама безбједности муслиманских снага на подручју Зенице, Завидовића Маглаја, и који је, како каже, несумњиво одговоран за бројне злочине на подручју средње Босне.

- Комплетан амбијент подсјећа на све што је рађено под ратном муслиманском заставом БиХ, као што су почињени злочини на Казанима, Тарчину, Зеници, на Озрену, и свакој другој општини у ФБиХ. Вечерашњи протести подсјећају на убиство српског свата на Башчаршији, подсјећају на Цацу, Ћелу, Јуку, на убиства и протјеривање Срба из Сарајева, Тузле, Бихаћа, подсјећају на паљење православних цркава, рушења православних гробаља, убијања српске дјеце жена и стараца. Великобошњачки муслимански протести подсјећају на злочине петог корпуса, Атифа Дудаковића, подсјећају на јединице којима је командовао Сакиб Махмуљин - тврди Радановић.

Он је додао да кореографија протеста, која се састојала највише од застава муслиманске републике БиХ, застава са љиљанима, на најбољи начин показује шта о протестима могу да мисле Срби и Хрвати, саопштено је из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

- Протестима су само недостајали представници одреда Ел муџахедин и исламисти из Азије и Африке, да би све потпуно било истовјетно сликама које смо виђали од 1992-1995. године - рекао је Радановић.

У Сарајеву је вечерас испред зграде ОХР-а организован протест због најава да би Кристијан Шмит могао да наметне измјене Изборног закона БиХ и Устава Федерације БиХ.