latinica  ћирилица
26/07/2022 |  10:51 ⇒ 12:00 | Аутор: СРНА

Наставља се борба са пожаром у Парку природе Блидиње

Велики пожар, који већ десети дан букти у Парку природе Блидиње на Чврсници, захватио је више од 250 хектара површине и упркос даноноћној борби ватрогасних служби и добровољних друштава, ватрена стихија не престаје да гута борову шуму.
Пожар у Парку природе Блидиње - Фото: РТРС
Пожар у Парку природе БлидињеФото: РТРС

Шеф Управе цивилне заштите Западнохерцеговачког кантона Драго Мартиновић рекао је да је стање јако тешко и да је у помоћ гашења из ваздуха стигао противпожарни хеликоптер Оружаних снага Хрватске, али због великог дима није у могућности још да дјелује.

- Ради се о великом противпожарном хеликоптеру са 2.200 литара воде, али је низак притисак и дим јако густ, тако да је видљивост никаква, па се из ваздуха не може тренутно дјеловати. Стигао је и хеликоптер Оружаних снага БиХ и надамо се да ће се дим разићи ускоро и да ће хеликоптери брзо моћи дјеловати - рекао је Мартиновић.

Он је за Кликс додао да ће, према плану, данашња акција гашења пожара из ваздуха трајати током читавог дана и да се нада како ће се коначно зауставити ширење ватрене стихије.

На гашењу пожара протеклих дана били су ангажовани хеликоптер Оружаних снага БиХ, хеликоптер Хеликоптерског сервиса Републике Српске и хрватски канадери, док се са ватром са земље бори велики број ватрогасних јединица, горских служби спашавања, те планинарских, шумарских и добровољних друштава са ширег подручја БиХ.