latinica  ћирилица
27/07/2022 |  00:24 ⇒ 10:34 | Аутор: РТРС

Додик: Гледаћу независност Републике Српске за свог живота

Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, сигуран је да ће видјети независну Републику Српску током свог живота.
Милорад Додик (Фото: riafan.ru) -
Милорад Додик (Фото: riafan.ru)

Додик је у интревјуу за УНА тв причао о независности Републике Српске, протестима испред ОХР-а, предстојећим изборима, састанку са Путином.

- Независност Републике Српске хоћу да видим за живота. Ја ћу то гледати сигурно. Процеси се убрзавају и ово што се дешава у Сарајеву, говори да муслимански политички захтјеви нису више тако бјанко рјешиви. Неки други продиру и они ће да доведу до неке нове структуре - рекао је Додик.

Говорећи о протестима Бошњака испред ОХР-а поводом намјере Кристијана Шмита да наметне измјене Изборног закона БиХ и Устава ФБиХ, Додик је рекао су Бошњаци сматрали да ће добити некога ко ће искључиво дјеловати негативно према Републици Српској, што је Шмит и чинио у претходном периоду.

Истакао је да је против наметања било каквог рјешења.

- То је само још једна камуфлажа, покушај да се да заблуда за неко будуће вријеме. Како год то било, па таман да је то одлука која и нама одговара, ја бих рекао да то није прихватљиво, јер када бих то урадио, погазио бих све што смо раније причали. Ако ћемо причати о владавини права, онда је све јасно. Он нема право да то ради и није легитиман да то чини свидјело се то или не Бошњацима, Хрватима, овима или онима. БиХ не може да преживи уколико не буде нашла свој начин опстанка договором три конститутивна народа. Бошњаци су насјели на причу о грађанштини, али прије тога, морате да уважите идентитете као што ми прихватамо бошњачки национални идентитет, онда је сасвим логично да се прихвати и наш. На крају, у овој земљи постоји Устав и њега треба поштовати док год он постоји, а не кршити га путем улице - рекао је Додик.

Што се тиче страних војника, Додик каже да их неће овдје и да БиХ не треба никаква оружана сила. Додао је и да је Влада Републике Српске стабилнија него владе неких европских земаља.

- Има неких који хоће, ја нећу стране војнике овдје. Да би дошли овдје, потребно је да се и ја усагласим са тим. Овдје не треба никаква оружана сила. Потребно је сјести и рећи шта чини задовољне Хрвате, Бошњаке, али шта је то шта нас чини задовољним, а не да се додворавамо неким владама. У правилу, све те владе су нестабилне. Ми у Републици Српској имамо стабилнију Владу него што има Аустрија, Њемачка, Велика Британија која је већ изгубила владу и Италија која губи. С друге стране, у ФБиХ не могу се договорити уназад осам година да се прилагоде изборном резултату, чиме су девастирали изборну вољу и једног и другог народа. Ми бисмо требали да нађемо неки договор - изјавио је Додик.

Он је рекао и да је отишао код предсједника Русије Владимира Путина из н свог здравог разума и најавио је да ће ићи поново у септембру.

- Сваки пут као и овај посљедњи, Путин је рекао да подржава Дејтонски мировни споразум и међународно право али и да поштује и подржава територијални интегритет БиХ. Али ови западњаци, не поштују територијални интегритет БиХ, него хоће да направе унитарну, централизовану земљу која не може да функционише - рекао је српски члан Предсједништва.

Говорећи о предстојећим општим изборима, на којима се кандидаовао за предсједника Републике Српске, Додик је подсјетио да је до сада 12 пута побиједио и вјерује да ће поново.

- Они који се због тога љуте и даље ће бити љути и ту вам је све јасно - поручио је Додик.