latinica  ћирилица
27/07/2022 |  18:17 ⇒ 22:34 | Аутор: РТРС

У Козарској Дубици обиљежен Дан устанка против фашизма (ФОТО)

Традиционалним народним зборовањем у Милића Гају и полагањем вијенаца у селу Кнежица код Козарске Дубице обиљежен је Дан устанка против фашизма 1941. године.
Oбиљежавање Дана устанка против фашизма - Фото: РТРС
Oбиљежавање Дана устанка против фашизмаФото: РТРС

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су само Срби били фактор борбе против фашизма на овим просторима и да је то народ који никада није дозволио да буде покорен.

Додик је рекао да је ово дан устанка Срба, а да су комунисти неоправдано тврдили да је то дан устанка народа и народности БиХ, иако тада БиХ није ни постојала.

Фото: РТРС

Он је навео да је БиХ као појам настала на другом засједању АВНОЈ-а када је утврђена као република, а 1941. година када се овдје дизао устанак била је Врбаска бановина и није тачно да је БиХ била било какав фактор борбе против фашизма, јер су то били само Срби.

- Један наратив који је лажан и који се провлачи кроз генерације покушава да се одржи причом о томе да су то народи у народности БиХ - рекао је Додик.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић поручио је да српски народ треба да поштује жртву предака и да га сјећање на Други свјетски рат може сачувати у будућности.

Милуновић је рекао да, иако је бивша Југославија овај устанак промовисала као устанак народа и народности, то није тачно, те навео да је један од организатора устанка Осман Карабеговић истицао да је устанак подигао српски народ, а што је и Јосип Броз 1943. године потврдио, наводећи да су Срби били присиљени да то ураде јер су Независна Држава Хрватска и фашисти настојали да их уклоне са ових простора.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац истакао је данас да је Република Српска настала на тековинама борбе против фашизма и борбе за слободу.

- Република Српска је обиљежје наше слободе и опстанка српског народа на овим просторима као што је тада у борби против нацизма и фашизма српски народ успио да опстане управо својом борбом -  нагласио је Бањац.

Подсјетивши да је српски народ почетком 1941. године устао у борбу за свој опстанак и слободу, Бањац је истакао да је веома значајно обиљежавање 27. јула, поготово у Милића Гају, и свих тековина које баштине антифашистичку борбу, поготово српског народа.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик положио je вијенац на партизанском гробљу.

Вијенце су положили министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић и министар енергетике и рударства Петар Ђокић.

Пошту су одали и посланици у Народној скупштини Републике Српске Драгослав Кабић, Милан Тубин и Дарко Бањац, као и представници руске Амбасаде у БиХ и Конзулата Србије у Бањалуци, те делегација Трећег Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Међу оним који су одали пошту били су и савјетник српског члана Предсједништва Радован Ковачевић, градоначелник Приједора Слободан Јавор и начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић, те делегације организација проистеклих из НОР-а и Одбрамбено-отаџбинског рата.

Народни збор у Милића Гају сваке године традиционално окупља бројне учеснике, потомке и поштоваоце тековина Народно-ослободилачке борбе из цијелог Поткозарја, званичнике Републике Српске, општинске званичнике, представнике СУБНОР-а, представнике невладиних организација и удружења простекла из одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и друге госте и грађане.

Обиљежавање Дана устанка против фашизма 1941. године у Милића Гају организују Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, СУБНОР Републике Српске и општина Козарска Дубица.

Устанак против фашизма у кнешпољском крају почео је 27. јула 1941. године нападом на жандармеријску станицу у Кнежици.

Устанак у овом крају је био добро организован под вођством народног хероја доктора Младена Стојановића.