latinica  ћирилица
27/07/2022 |  22:00 ⇒ 22:01 | Аутор: СРНА

Делегација ЕУ: Одлука Шмита посљедица изостанка политичког договора

Из Делегације ЕУ у БиХ саопштено је да ЕУ дубоко жали због тога што политичке странке у БиХ нису успјеле да се договоре о усвајању мјера које би обезбиједиле интегритет и транспарентност изборног процеса у БиХ, те да је данашња одлука Кристијана Шмита да наметне измјене и допуне Изборног закона посљедица тога.
Делегација ЕУ у БиХ - Фото: РТРС
Делегација ЕУ у БиХФото: РТРС

У саопштењу се наводи да грађани БиХ заслужују несметано спровођење избора уз више интегритета и транспарентности, као и брзо формирање законодавне и извршне власти на свим нивоима након избора 2. октобра.

- Кориштење бонских овлаштења је крајња мјера, такође, и против незаконитих радњи. Опсежна међународна супервизија начелно је неспојива са чланством у ЕУ чему БиХ тежи - наводи се у саопштењу.

Из Делегације ЕУ подсјећају да је Европски савјет недавно јасно изразио став да је ЕУ спремна прихватити БиХ као кандидатску земљу, али да очекује да релевантни домаћи актери у БиХ преузму лидерство и одговорност за реформе у складу са 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, наметнуо је данас одлуку о измјенама и допунама Изборног закона БиХ које се односе на, како је рекао, пакет транспарентности избора, те нагласио да "не допушта ратнохушкачку реторику".