latinica  ћирилица
28/07/2022 |  09:29 ⇒ 12:47 | Аутор: СРНА

Шпирић: Техничким измјенама Изборног закона до резултата по вољи странаца

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић изјавио је да техничке измјене Изборног закона БиХ неће вратити кредибилност изборног процеса, нити ће бити од круцијалне важности за земљу, већ ће ојачати компетенције Централне изборне комисије БиХ у креирању изборних резултата по вољи међународне заједнице.
Никола Шпирић - Фото: klix.ba
Никола ШпирићФото: klix.ba

- Нажалост, занемарили су чињеницу да ЦИК нема унутрашњи кредибилитет ни легитимитет, као и да ће му снага пумпана извана бити контрапродуктивна - рекао је Шпирић за Срну.

Он је истакао да су протести испред зграде ОХР-а рађени у пуној координацији бошњачких власти и опозиције са Кристијаном Шмитом, те изразио сумњу да су и посљедњи.

Према његовим ријечима, ови протести су завршени са пуним и потпуним задовољством само Бошњака, док Хрвати и Срби још анализирају домете одлука писаних у дубокој конспирацији са Бошњацима.

- Оно што је сада сигурно, да слиједи наставак `Шмитовања` изборног законодавства у БиХ, можда само у супротном смјеру - рекао је Шпирић.

Он је нагласио да би овакво креирање и вођење изборне реформе у БиХ могло бити поучно и за Републику Српску, поготово за њену опозицију, са којом је међународна заједница радила по принципу добро одабраних група и примијенила метод "терапијског рада у заједници".

- Њени лидери још увијек "боксују у мува категорији" и све док не схвате да се позиција Републике Српске брани заједно са /српским чланом Предсједништва БиХ/ Милорадом Додиком, а не са Шмитом и Бакиром /Изетбеговићем, лидером СДА/, неће бити добро - поручио је Шпирић.

Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, наметнуо је јуче одлуку о измјенама и допунама Изборног закона БиХ које се односе на, како је рекао, пакет транспарентности избора, те нагласио да "не допушта ратнохушкачку реторику".

Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, наметнуо је јуче одлуку о измјенама и допунама Изборног закона БиХ које се односе на, како је рекао, пакет транспарентности избора, те нагласио да "не допушта ратнохушкачку реторику".