latinica  ћирилица
28/07/2022 |  09:32 ⇒ 09:33 | Аутор: СРНА

Кришто: Одлуке Шмита дестабилизују политичке прилике

Потпредсједникца ХДЗ-а Борјана Кришто изјавила је да је одлука Кристијана Шмита да наметне техничке измјене Изборног закона БиХ једна у низу која дестабилизује политичке прилике, уноси једну врсту правне нестабилности и доводи у питање постојање БиХ као суверене државе.
Борјана Кришто - Фото: СРНА
Борјана КриштоФото: СРНА

Кришто је истакла да ове техничке измјене Изборног закона не доприносе интегритету изборног процеса, како тврди Шмит, с обзиром на то да се кроз измјене дају овлаштења једном тијелу за провођење избора, Централној изборној комисији, које је изабрано противно законској процедури, односно на нетранспарентан начин.

Она је подсјетила да су високи представници већ неколико пута интервенисали како на Устав ФБиХ, тако на Изборни закон БиХ и директно на штету хрватског народа у БиХ.

Кришто је рекла да је жалости да је одлука Шмита донесена под притиском бошњачких политичких представника и у заједничкој режији организованих протеста групе грађана на којима су упућене ријечи мржње и увреде хрватском народу и његовим политичким представницима, а позивало се и на насиље.

- Надам се да су из међународне заједнице, након ових догађања и реторике бошњачких политичара, схватили која је њихова крајња намјера и како виде будућност БиХ -  истакла је Кришто за РТВ Херцег-Босне.

Према њеним ријечима, Шмит се оваквом одлуком и сам ставио у функцију, подлегао је притиску и додатно урушио и односе и повјерење и дестабилизовао политичке прилике у БиХ.

Шмит је јуче наметнуо техничке измјене Изборног закона БиХ, док је за политички дио оставио још времена домаћим политичарима.