latinica  ћирилица
28/07/2022 |  10:48 ⇒ 10:54 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Намјера да се легализује дјеловање Шмита

Наметање измјена и допуна Изборног закона БиХ је потез који је повучен са намјером да се легализује дјеловање Кристијана Шмита и да се он представи као неко ко из објективних разлога дјелује у БиХ како би поправио тамошњи политички амбијент, што је озбиљна манипулација, оцијенио је за политички аналитичар Драгомир Анђелковић.
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Он је нагласио за Срну да је Шмит узурпатор који је у БиХ нелегално, без потврде Савјета безбједности УН, те додао да су се и ранији високи представници који су имали ту потврду понашали противно демократским принципима и као колонијални управници у Индији.

- Значи и пре Шмита функција високог представника је била недемократска, а сада када је Шмит постављен на начин који је узурпаторски и додатно је изгубила сваки легитимитет и легалитет - изјавио је Анђелковић.

Он сматра да су стога западни центри моћи осмислили ове потезе који имају за циљ да високи представник не дјелује само против једног народа, као што је до сада радио против Срба, већ да су и други незадовољни, а да је његова функција да учврсти БиХ.

- То је потпуна лаж. Он мења Устав БиХ на шта нема право. Мисија високог представника док је био легалан јесте да подржава Устав, а садашњи такозвани високи представник, такозвани јер је узурпатор, он нема право било шта да ради - рекао је Анђелковић.

Он је нагласио да је већ видљиво да су измјене Изборног закона БиХ другачије од најављених.

- Најављено је да ће бити решено питање функционисања Федерације БиХ, односно да ће бити потпуно решен статус Хрвата када је реч о изборима, а сада имамо нека половична решења - указао је он.

Када је ријеч о примјени наметнутих измјена Изборног закона, Анђелковић је нагласио да све зависи од воље политичких фактора у БиХ.

- Република Српска је више пута нашла начина да онемогући имплементацију оног што је нелегално, а видећемо да ли ће и сада тако поступати или ће се сложити. То је тест, у крајњој линији и да ли је ово намештено или не, јер Сарајево које је наводно незадовољно онда мора да се супротстави. Ако се не супротстави, онда је то само игра да се представи високи представник као неко ко је објективан - оцијенио је Анђелковић.

Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, наметнуо је одлуку о измјенама и допунама Изборног закона БиХ које се односе на, како је рекао, пакет транспарентности избора, те нагласио да "не допушта ратнохушкачку реторику".

Ријеч је о техничким измјенама Изборног закона које се односе на интегритет избора.