latinica  ћирилица
28/07/2022 |  10:50 ⇒ 10:53 | Аутор: СРНА

Нешић: Шмит БиХ удаљава од ЕУ

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић поручио је да је Кристијан Шмит очито овдје да понизи БиХ и појача унутрашњу кризу, те је заувијек остави ван ЕУ, јер је наметање било каквог закона ван Дејтонског мировног споразума који ОХР дефинише само као тумача споразума, а никако као законодавца који је изнад институција БиХ.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

Нешић је рекао Срни да посебно тако нешто не може да ради лице чије именовање није потврђено у Савјету безбједности УН.

- Неко нам је дошао у госте и онда мимо парламента доноси закон да једно тијело може елиминисати кандидате и странке са избора. Како је у овој земљи све подложно манипулацијама и злоупотребама, како вјеровати да они који имају контролу над Централном изборном комисијом /ЦИК/ неће то злоупотријебити да се ослободе политичких конкурената? Или, можда то и јесте Шмитов циљ, да му ЦИК буде продужена рука, као што је до сада био Уставни суд БиХ!? - констатовао је Нешић.

Он је додао да БиХ не може бити ни "д" од државе ако губернатори спорног легитимитета умјесто законодавца доносе законе.

- Недавно сам позвао шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера да заустави Шмита у његовом науму, ако заиста желе да БиХ настави пут ка ЕУ. Драго ми је да је и Сатлер јуче признао да је међународна супервизија неспојива са чланством БиХ у ЕУ. Лијепо је да су нам искрено и отворено признали да нас Шмит удаљава од ЕУ, а не приближава - истакао је Нешић.

Он је рекао да БиХ ничим није заслужила да буде посљедњи протекторат у свијету, те да смо друштво које се најбрже опоравило након конфликта.

- Ако желе протекторате, ено им Авганистан! Зар смо гори од Талибана? Не боре се они овдје за нас који живимо у БиХ него за своје интересе. Крајња је дрскост да скоро три деценије након рата, један странац намеће најважнији закон послије устава једне земље - поручио је Нешић.

Он је оцијенио да су све реформе које су странци наметнули, данас камен спотицања у БиХ.

- Зато ћемо се и ДНС и ја борити да сваки странац овдје буде оно што јесте – гост који има обавезу да се уљудно понаша! - поручио је Нешић.

Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, наметнуо је јуче одлуку о измјенама и допунама Изборног закона БиХ које се односе на, како је рекао, пакет транспарентности избора, док је за политички дио оставио још времена домаћим политичарима.