latinica  ћирилица
28/07/2022 |  11:34 ⇒ 13:35 | Аутор: СРНА

Поповић: Јединствено у одбацивању Шмитове одлуке

Републику Српску неће ништа погодити измјене и допуне Изборног закона БиХ, али их мора одбацити јер Кристијан Шмит нема никакав легитимитет, ни легалитет, да би се његове одлуке прихватале и спроводиле, рекао је правник Витомир Поповић.
Витомир Поповић - Фото: РТРС
Витомир ПоповићФото: РТРС

Поповић је оцијенио да је циљ дијела међународне заједнице да изазове анархију на територији БиХ и да им требају одређена жаришта, јер се налазе у незгодној позицији када је ријеч о Русији.

- Русија им је узела мјеру и подигла инфлацију... Боље им је да воде рачуна да им кригла пива на Октобарфесту не буде коштала десет рубаља - рекао је Поповић.

Поновио је да Нијемци немају шта да раде у БиХ, да су направили огромне злочине свуда у свијету, те да је познато шта је човјечанству донијела политика из тридесетих и четрдесетих година прошлог вијека.

- И власт и опозиција, и у Републици Српској и Федерацији БиХ, треба да буде једногласна и каже да ово не може, макар понудио и боља рјешења. Свјестан сам да имамо много рупа у том закону, да би се избори требали пратити електронски, да се зна у сваком моменту како је ко гласао, али то треба да буде ствар оних који овдје живе - констатовао је Поповић у изјави за Срну.

Додао је да је политичка сцена Републике Српске подијељена и да се поједини представници опозиције, упркос ставу Народне скупштине Републике Српске, састају са Шмитом, траже његову помоћ и покушавају на све начине да га признају за легалног и легитимног, што је супротно српским националним интересима.

- Његове одлуке једноставно би требали да игноришу и у ФБиХ и то што он има одређен резервисан став према Републици Српској још ће се горе одразити на ФБиХ између Хрвата и Бошњака - оцијенио је Поповић.

Он истиче да није добро да се у земљама које претендују да уђу у ЕУ намећу одлуке, али да је јасно да БиХ није ни близу ЕУ.

Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, наметнуо је јуче одлуку о измјенама и допунама Изборног закона БиХ које се односе на, како је рекао, пакет транспарентности избора, док је за политички дио оставио још времена домаћим политичарима.