latinica  ћирилица
28/07/2022 |  14:40 ⇒ 17:21 | Аутор: РТРС

За откуп потраживања у Бирчу прихваћена понуда од 42,4 милиона KM

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о достављеним, самоницијативим понудама за откуп потраживања републичких институција у стечајном поступку над имовином привредног друштва Бирач а.д. Зворник.
Сједница Владе Српске (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Сједница Владе Српске (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

На основе ове Информације, Влада Републике Српске једногласно је прихватила самоинцијативну понуду привредног друштва Павгорд д.о.о. Фоча као најцјелисходнију из разлога што се понудом у висини од 42.378.785 КМ у цјелости измирују потраживања републичких институција. 

Према Информацији Министарства финансија, запримљено је седам самоинцијативних понуда за откуп потраживања, с тим да је привредно друштвo Павгорд једини понуђач који је доставио банкарску гаранцију.

Према Информацији, овим ће бити омогућено измиривање потраживања према сљедећим институцијама и предузећима: Министарству финансија (11 милиона КМ), Пореској управи (12 милиона КМ), Фонду ПИО (6 милиона КМ), Фонду здравственог осигурања (5,8 милиона КМ), Водама Српске (885.000 КМ), те Електро Бијељини (5,7 милиона КМ).

Тиме ће, између осталог, у потпуности бити измирене све обавезе Бирча према републичким институцијама и предузећима, укључујући и повезивање пензионог стажа за запослене у Бирчу (за период док нису усплаћивани доприноси).

Приликом доношења одлуке о прихватању понуде о откупу потраживања, Влада Републике Српске руководила се, између осталог, и тиме што се овим у цјелости измирују све обавезе Бирча према републичким институцијама и предузећима, док је, с друге стране, просјек наплате ових потраживања у стечајним поступцима у Републици Српској око седам одсто.

Влада Републике Српске је донијела одлуку да се из средстава намијењених за јавне инвестиције за 2022. годину издвоји 196.478 КМ за санацију инсталација објекта ЈУ Гимназија Бањалука. Ово је само дио пројеката који се финансирају средствима јавних инвестиција, којима је, између осталог, обувхаћена и реконструкција, адаптација и санација школских објеката у Републици Српској вриједности 1,55 милиона КМ.

Данашњом одлуком, у проритетне пројекте је уврштено и суфинансирање санације, адаптације и рестаурације куће Милановић у Бањалуци, укупне вриједности 1.000.000 КМ. Ријеч је о значајном пројекту из области културе, јер објекат има амбијенталну, архитектонску и историјску вриједност и користио би се у сврху градског музеја, библиотеке и остале сврхе од јавног интереса за град Бањалука.

На сједници Владе одлучено је и да се у приоритетне пројекте из средстава јавних инвестиција суфинансира реконструкција локалног пута Горњи Вијачани - Сабањска ријека у општини Прњавор, укупне вриједности 390.000 КМ.

Такође је планирано да се издвоји 350.000 КМ за израду студије оправданости, стручног мишљења и урбанистичко-техничких услова и пројектно-техничке документације за изградњу укључно-искључне петље на аутопуту "9. јануар" на локацији Поточани, у општини Прњавор. Изградња петље била би од великог значаја за становнике општина Прњавор и Челинац јер би обје општине имале користи од спајања са локалним путем првог реда Којин Хан-Црквена-Чивчије-Бранешци који се веже на магистрални пут М-16.1 Клашнице-Прњавор у мјесту Којин Хан, а самим тим и са ауто-путем.

Из средстава јавних инвестиција биће финансирана и изградња стамбених зграда у насељу Баре, општина Соколац, а који се реализује у оквиру пројекта "Затварање колективних центара и алтернативног смјештаја". Укупна вриједност пројекта који ће бити финансиран је 200.000 КМ, а средства ће бити утрошена на завршетак вањског уређења и прикључак на мрежу централног гријања.

Посљедњом одлуком о измјенама и допунама, укупни оквир пројеката који ће се финансирати са ставке јавних инвестиција за 2022. годину износе 246,6 милиона КМ.

Влада је донијела Одлуку о давању сагласности на План утрошка средстава за подршку развоју привреде и побољшања ефикасности пословања и увођења нових технологија чиме су обезбјеђена додатна средства у износу од 780.000 КМ, тако да укупна средства на позицији Текућег гранта за провођење Стратегије МСП, предузетништва и успостављања пословних зона износе 820.000 КМ.

Наведена средства су намијењена за додјелу подстицаја привредним субјектима за дигиталну трансформацију, техничке иновације и очување старих заната, а у складу са Законом о развоју малих и средњих предузећа, као и Уредбом о поступку додјеле подстицаја за мала и средња предузећа којом је прописано да Министарство привреде и предузетништва утврђује намјену додјеле подстицаја и проценат суфинансирања пројеката малих и средњих предузећа.

Влада Републике Српске прихватила је данас и Информацију о предузетим активностима са циљем електронизације нотарске службе у Републици Српској. Наведено подразумијева повезивање нотарских канцеларија и Нотарске коморе са јавним регистрима, чији су подаци неопходни за сачињавање нотарских исправа.

Тиме би поступак прибављања документације и провјере потребних података био ефикаснији, сигурнији и економичнији, а нотари би могли електронским путем да достављају овјерене исправе на обраду у јавним евиденцијама, чиме би се повећао ниво правне сигурности.