latinica  ћирилица
28/07/2022 |  15:15 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Додик одговорио Шмиту: Нисте само неовлаштен грађанин, већ и рушилац великог калибра (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је одговор Кристијану Шмиту на писмо које је достављено 27. јула 2022. године у чијем је прилогу била Одлука о доношењу измјена и допуна на Изборни закон у БиХ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Писмо преносимо у цијелости:

Потврђујемо да је у Кабинет српског члана Предсједништва БиХ достављено писмо датирано 27.07.2022, у чијем прилогу је Одлука о доношењу измјена и допуна на Изборни закон БиХ.

Предметно писмо сматрамо провокацијом и позивамо се на став институција Републике Српске, као и сталних чланица Савјета безбједности УН, према којем ви нисте изабрани по Анексу 10. који је једини извор легитимног мандата високог представника, и немате овлашћења ни по Анексу 10.

Нисте добили сагласност Републике Српске као стране потписнице Анекса 10. Такође, подсјећамо и да сви досадашњи високи представници, а посебно Ви који то нисте, нису имали и немају извршна и наредбодавна овлашћења, посебно не законодавна.

Из овог Анекса 10, који је једини извор легитимног мандата високог представника, не произилази доношење закона и других прописа умјесто легалних и легитимних органа ентитета и институција БиХ.

А до сада сте (сви ранији високи представници, а и Ви, грађанине Шмит) нелегално, нелегитимно, неуставно и антидејтонски наметали законе, мијењали ентитетске уставе, "замрзавали" банковне рачуне странака и грађана, укидали нижестепене судске одлуке, забрањивали грађанима именовање на политичке функције, смјењивали функционере на највишем политичком нивоу.

Ваша самоприграбљена диктаторска овлашћења су супротна људским правима, личним и политичким правима посебно, Ви рушите принцип владавине права, Ви сте изнад закона, изнад устава, изнад судских одлука, изнад политичких одлука, а посебно изнад одлука донесених демократским процедурама у органима власти, посебно органа представничке, народне демократије у којима се усвајају закони.

Показујете презир према овим основним принципима, наносите огромну штету правној и политичкој култури. Ви сте негације свега, посебно негација појма државе коју тако "бранећи" газите до дна, да она више у уставноправном и смислу конституционалних елемената, а суверенитета посебно - не постоји.

Ваша, грађанине Шмит, посљедња одлука у вези Одлука којом се доноси Закон о измјенама и допунама Изборног закона БиХ то само потврђује и гурате све у блато из кога се тешко може изаћи.

У коначном, БиХ са високим представником, а са Вама посебно, постала је несуверена, неефикасна, квази-држава, протекторат модерног доба, која крши људска права и слободе конституттивних народа и грађана.

Ваша, назовимо "одлука", којом се доноси Закон о измјенама и допунама Изборног закона БиХ иде и корак даље. Ви ударате свом силином на оно што представља вољу народа која се остварује преко изабраних представника у органима власти.

По вама је начин на који грађани слободно и непосредно бирају своје представнике само онај начин који Ви одредите и Централна изборна комисија БиХ, којој дајете судска и извршна овлашћења инквизицијског каректера.

Ви чак дајете и политичке смјернице којима усмјеравате тон кампање, при чему сте само заборавили и навести за кога да се гласа на "слободним, демократским, "охаеровским" изборима.

При томе већ најављујете, а и можете - јер је ово Ваша држава, уставне и избopнe реформе након избора. Дакле Ви, а не народ који би требало да бира оне за које мисли да ће најбоље вршити власт и њих представљати, покушавате усмјеравати изборну вољу.

Ви рушите и газите сва права, а бирачко право је једно од основних личних и политичких права. Изборни систем у свакој сувереној држави је дио општег политичког уставног система, у њему су изражени основни уставни принципи и сам политички облик одређеног друштва, који је сложенији и компликованији у сложеним плуралним државама као што је БиХ.

Ви рушите и принцип владавине права који подразумијева постојање правне државе која је потчињена праву, и то у тоталитету, што значи да сви акти које доноси само држава (не само Устав и закони) морају бити правни, а не политички и идеолошки, а посебно не "охаеровски".

Ви рушите и принцип правне државе која треба да врши власт на основу сопствених закона, а не "охаеровских, грађанско - шмитових".

Ви рушите и принципе уставности и законитости који су основни принципи уставног система сваке државне заједнице у којој постоји устав, као битни инструменти остваривања владавине права.

Ви нисте само неовлаштен грађанин Шмит, Ви сте рушилац великог калибра и - молимо Вас, идите кући, угасите свјетло.