latinica  ћирилица
28/07/2022 |  15:32 ⇒ 15:39 | Аутор: РТРС

ТИ БиХ осудио Шмитово наметање измјена Изборног закона

Одлука Кристијана Шмита да наметне измјене Изборног закона два мјесеца прије одржавања избора је неприхватљива, недемократска и необјашњива, саопштено је данас из Транспаренси интернешенела БиХ.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Транспаренси интернешенела сматра потпуно неприхватљивим наметање измјена Изборног закона, те овај потез најоштрије осуђује и сматра непомирљивим са демократским принципима.

- Наметање измјена Изборног закона, па и само "техничких", само два мјесеца прије одржавања избора представља кршење основног принципа да се прописи који утичу на провођење избора не мијењају након њиховог расписивања, већ подразумијева и потпуно искључење демократских процедура, јавне расправе и учешћа релевантних институција при креирању овако важних рјешења за интегритет изборног процеса. Поред тога, уколико се буде очекивала примјена наметнутих измјена током текућег изборног циклуса, оне могу озбиљно угрозити способност изборне администрације да их проведе, што може, изазивајући правну несигурности, довести до додатних проблема у проведби избора - навели су из Транспаренсија.

Додају да је ова пракса амо наставак већ започетих процеса везаних за изборну реформу које је водила међународна заједница у БиХ, а који су, како наводе, показали крајњу нетранспарентност, искључивост и оставили простор за манипулације и дизање тензија.

- На то све, наметнуте измјене, осим по питању казнених одредби, чак ни не унапређују суштински изборни процес, те представљају само површна и парцијална рјешења, не укључујући ни већ креиране приједлоге од стране релевантних институција и организација. Тако, на примјер, наметнуте измјене третирају питање трговине мјеста у бирачким одборима, али се не дотичу уопште питања начина избора чланова БО и општинских/градских изборних комисија - наводе из ТИ.

Даље се истиче да одредбе о спречавању злоупотребе јавних ресурса не обухватају кључне облике злоупотреба кроз запошљавање и јавну потрошњу, док нису третирана ни друга релевантна питања важна за надзор над понашањем политичких субјеката, независност изборне администрације и транспарентност и објективност изборног процеса.

Из Транспаренси интернешенела истичу да наметнуте измјене суштински не рјешавају кључне проблеме.

- Осим тога, најаве наметања и других измјена Изборног закона те Устава ФБиХ, које би суштински угрозиле права грађана у БиХ и ишле у корист етно-националистичким политикама, само су беспотребно отвориле простор за дестабилизацију и стварање тензија у ионако напетој политичкој ситуацији у БиХ. Ово је и супротно самој улози првобитно додијељеној институцији високог представника, те озбиљно доводи у питање кредибилитет и основаност опстанка Канцеларије високог представника као институције, с обзиром на то да она постаје дио проблема, а не рјешења, за питања од највеће важности за грађане БиХ - наводе из Транспаренсија.

Транспаренси интернешенел БиХ подсјећа да је "Парламентарна скупштина Савјета Европе још 2004. године упозорила да је чињеница да високи представник, уз велика овлашћења, за своје дјеловање не полаже одговорност грађанима БиХ у супротности са основним демократским принципима, док је Венецијанска комисија у мишљењу из 2005. године упозорила да што дуже таква овлашћења остају на снази, све су проблематичнија јер остављају дугорочне ако не и трајне ефекте на развој демократије, односно стварање ситуације у којој домаће институције и политичке партије не желе да преузимају одговорност за реформе, а још мање за компромис".