latinica  ћирилица
28/07/2022 |  16:55 ⇒ 16:55 | Аутор: СРНА

Бореновић: Шмитово наметање није добро

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је да било какво наметање није добро, те нагласио да домаће институције у БиХ треба да раде свој посао.
Бранислав Бореновић - Фото: РТРС
Бранислав БореновићФото: РТРС

Бореновић је рекао Срни да је задирање међународног фактора у БиХ у Изборни закон превише истакнуто и да је тај закон један од кључних.

- Потреба је да се мијења Изборни закон јер нам требају фер и поштени избори, а то треба да буде резултат домаћих снага - истакао је Бореновић.

Он сматра да одлука Кристијана Шмита о наметању измјена Изборног закона БиХ представља шамар институцијама, а, прије свега, владајућој коалицији из Федерације БиХ која није искористила прилику да дође до суштинских промјена тог закона.

- То је, прије свега, шамар владајућој коалицији из ФБиХ која није искористила прилику да дође до суштинских промјена Изборног закона БиХ онако како то раде демократска друштва - рекао је Бореновић и навео да је Шмитова одлука шамар и парламенту, Савјету министара и извршним и законодавним институцијама на нивоу БиХ.

Он је навео да су бошњачки представници у БиХ навикли да трагају за рјешењима код високих представника или најпознатијих туриста као данас Шмита и тако испуњавају своје политичке циљеве.

Бореновић наглашава да у БиХ мора постојати консензус и унутрашњи договор.

- Ми између себе треба да се договарамо да ли је добро усвојити неко рјешење, а не да се лобира код међународних представника - рекао је Бореновић, додајући да све остало враћа назад и не ствара слику да је БиХ зрела демократија и друштво.

Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, наметнуо је јуче одлуку о измјенама и допунама Изборног закона БиХ које се односе на, како је рекао, пакет транспарентности избора, док је за политички дио оставио још времена домаћим политичарима.