latinica  ћирилица
29/07/2022 |  11:36 ⇒ 11:36 | Аутор: СРНА

Кесић: Вишеструк значај посјете предсједнице Српске САД

Шеф Представништва Републике Српске у САД Обрад Кесић оцијенио је да је недавна посјета предсједника Српске Жељке Цвијановић Америци имала вишеструк значај, првенствено када је ријеч о информисању појединих личности америчке администрације о ставовима Српске.
Обрад Кесић - Фото: РТРС
Обрад КесићФото: РТРС

- Чуло се да Република Српска није за растурање БиХ, али и да не може прихватити даљу централизацију и да се надлежности пребацију на ниво БиХ и гради нешто што није у складу са Дејтонским споразумом - рекао је Кесић Срни.

Он је нагласио да је било веома значајно да се чују такви ставови, посебно имајући у виду да је амерички Конгрес често под жестоким притиском и агресивним наступима лобиста који представљају Бошњаке или бошњачке политичке странке из Сарајева.

- Ушли смо у нову фазу дугопостојеће кризе у БиХ тако да је њена посјета дошла у прави моменат зато што су већ били припремили неке потезе и одговоре у вези са Изборним законом. Било је важно да се чује да Република Српска има став о тим измјенама и да не прихвата да се то може ријешити наметањем нових правила пред изборе када су већ расписани. То је нешто што крши не само закон и Устав БиХ, него и нормалну демократску праксу - нагласио је Кесић.

Он је додао да је предсједница Републике имала контакте и са представницима појединих америчких фирми од којих једна Српску види као добро мјесто за улагање.

- Већ дуже вријеме преговарамо са једном од највећих фирми из Америке, која озбиљно разматра отварање фабрике на овим просторима. Република Српска је ушла у ужи избор од четири могуће локације и чинимо све што можемо да покажемо да Српска има неке предности у односу на остале потенцијалне локације - истакао је Кесић.

Он је навео да се тренутно мало одуговлачи са реализацијом због рата у Украјини.

Кесић је рекао да је разговарано и са представницима српске заједнице, које су информисали о дешавањима у БиХ, о притисцима и ударима дијела међународне заједнице на Српску и врло агресивним потезима бошњачких политичких странака.

- Најбољи заступници интереса Републике Српске у Америци јесу велики број наших удружења и појединаца који су посљедњих година успјели да изграде веома добре односе од повјерења са појединим члановима Конгреса - рекао је Кесић.

Он је истакао да се наставља сарадња са нашим људима јер је веома значајна да би били остварени што бољи резултати на информисању Конгреса и америчке администарције.