latinica  ћирилица
29/07/2022 |  11:49 ⇒ 19:02 | Аутор: РТРС

Чубриловић одговорио Шмиту: Неприхватљиви поступци да странац намеће законска рјешења у БиХ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић упутио је одговор Кристијану Шмиту на писмо које је достављено 27. јула 2022. године у чијем је прилогу била Одлука о доношењу измјена и допуна на Изборни закон у БиХ.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Писмо преносимо у цијелости:

Потврђујемо да је у Кабинет предсједника Народне скупштине Републике Српске, 27. јула 2022. године, достављена Одлука о доношењу Измјена и допуна Изборног закона БиХ.

Подсјећамо да су за нас обавезујући акти које доноси Народна скупштина Републике Српске, као највиши законодавни и уставотворни орган власти Републике Српске.

Према томе, за нас је обавезујући и Закључак Народне скупштине Републике Српске од 10. марта 2021. године у вези Оцјене рада високог представника, примјене Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ у периоду разговора о именовању новог високог представника у коме се наводи да Народна скупштина Републике Српске сматра да је спровођење цивилног дијела мировног споразума одавно постигнуто, а да су присуство и активности Канцеларије високог представника већ дуги низ година озбиљан терет напретку БиХ и неспојиви су са појмом Устава БиХ, те представљају препреку на њеном путу ка европским интеграцијама.

Након 25 година мира у БиХ, крајње је вријеме да Канцеларија високог представника буде зaтвopeнa и да одговорност за будућност и функционисање БиХ постане искључиво право и надлежност народа у БиХ и њихових политичких представника, без страног уплитања или друге врсте угрожавања демократских процеса и механизама прописаних Уставом БиХ.

У складу са Закључком Народне скупштине Републике Српске сматрамо да је неопходно да домаће институције преузму одговорност за функционисање БиХ и да су неприхватљиви недемократски и нецивилизацијски поступци да странац намеће законска рјешења у БиХ.

Наглашавамо да је потпуно неприхватљива чињеница да неко ко претендује да буде међународни представник подлијеже притиску сарајевске улице и бошњачких политичара, а не уважава став легалног и легитимног демократског органа као што је Народна скупштина Републике Српске!

Народна скупштина Републике Српске и даље је опредијељена за демокартизацију друштва и залаже се за потпуну сувереност БиХ и њених ентитета, без присуства високог представника и страних судија у Уставном суду БиХ, а што је недопустиви преседан који обесмишљава сваки покушај нормализације односа, владавине права и процеса европских интегрција.