latinica  ћирилица
30/07/2022 |  11:42 | Аутор: СРНА

Пјесници говорили о Андрићу

Манифестација "Иво Андрић наш савременик" настављена је програмом насловљеним "Пјесници о Андрићу", а у башти куће Нобеловца са публиком су били Будимир Дубак и Вишња Косовић.
Иво Андрић (архив) -
Иво Андрић (архив)

Дубак је подсјетио да се Андрић током четири деценије стално враћао Његошу и писао есеје о његовом стваралаштву, сагледавајући га из најразличитијих углова, а у једном, који је настао у Италији, открио је стварни временски распон везаности за Његоша.

- За сваког од нас који смо од дјетињства нераздвојно везани са Његошевим стихом и са љепотом и моралном величином тога стиха, путовати по Италији значи сјећати се неизбјежно и његовог путовања по њој. Али, и гроб Љубе Ненадовића у Бранковини буди мисао о Његошу. Та мисао је Андрића пратила цијелог живота у најразличитијим приликама, поводима и временским размацима - навео је Дубак.

Косовићева је навела неколико занимљивих филозофских теза о Андрићу и његовом стваралаштву.

- То је она генерација филозофа, која је направила обрт у савременој филозофији. Ту, прије свега, мислим на логички круг, језички обрт. Андрић је заиста доктор филозофије, човјек филозофског образовања и филозофске снаге поетског приповједања. То је баштина настала из филозофије егзистенције, коју баштини Андрић - рекла је Косовићева.

Она је оцијенила да тек треба да се појаве праве, моћне студије Андрићеве филозофије, који је, сматра, био и филозоф и мудрац.

У другом дијелу вечери Дубак и Косовићева говорили су своју поезију инспирисану Андрићем.

Манифестација "Иво Андрић наш савременик" биће настављена вечерас, пјесничком вечери Бећира Вуковића, а разговор ће водити књижевник Желидраг Никчевић.

Почетак програма у амфитеатру Куће нобеловца Иве Андрића заказан је за 21.00 час.