latinica  ћирилица
31/07/2022 |  08:11 ⇒ 10:16 | Аутор: СРНА

У Требињу Фестивал медитеранског и европског филма

Десети Фестивал медитеранског и европског филма, у оквиру којег ће бити приказано 36 филмова из 20 земаља, биће отворен данас у Требињу, а овогодишњи добитници награде "Златни платан" су глумци Весна Тривалић и Бранимир Поповић.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Директор Фестивала Пеђа Милојевић рекао је да ће јубиларно издање Фестивала ове године бити одржано под мотом "Ноћ боје лаванде", а свечано отварање биће у башти хотела "Платани".

Милојевић је истакао да ће овогодишњи фестивал отворити Требињка Анкица Добрић, првак загребачког позоришта "Гавела", а први пут ће овој манифестацији присуствовати и познати режисер Срђан Драгојевић, чији ће филм "Небеса" бити приказан на Фестивалу.

Он је најавио да ће на Фестивалу ове године бити добар избор и документарних филмова.

- Премијерно ће бити приказан филм "Кључ" - врло занимљив трилер у којем ће бити представљена тема о деспоту Стефану Лазаревићу - рекао је Милојевић.

Он је навео да ће на Фестивалу бити приказано 36 филмова из 20 земаља, међу којима су и остварења из Португалије, Малте, Египта, који нису често доступни домаћој публици, као и три краткометражна филма из Грчке.

Фестивалу ће присуствовати и некадашњи добитници награде "Златни платан" глумци Тања Бошковић и Мето Јовановски.

Начелник Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање града Требиња Слађана Скочајић рекла је новинарима да ће на Фестивалу бити представљена најновија остварења европског и медитеранског филма, те да се оно што је најбоље у овом граду одржава као традиција.

Филмови ће за пет дана трајања Фестивала бити приказани у башти хотела "Платани", на љетњој сцени Дома младих, у Културном центру, у Музеју Херцеговине и хотелу "Свислајон индустри".

Фестивал се одржава у оквиру манифестације "Требињско културно љето".