latinica  ћирилица
31/07/2022 |  08:50 ⇒ 18:47 | Аутор: СРНА

Кесић: Заустављена хајка на Србе и Српску, успостављени економски односи

Шеф Представништва Републике Српске у САД Обрад Кесић рекао је да су, ово представништво као и српска заједница у тој земљи, зауставили вишегодишњу хајку на Србе и Српску, те да су успоставили економске односе са важним компанијама који су најавили улагања у Српску.
Обрад Кесић - Фото: РТРС
Обрад КесићФото: РТРС

Кесић је у инервјуу Срни нагласио да су у првој половини године три ствари биле у фокусу, додавши да је једна од њих свакодневно информисање јавности у Вашингтону, поготово што се тиче државних институција, представника америчког Конгреса о актуелној ситуацији у БиХ.

- Постоје приједлози резолуција који би и даље осуђивали Републику Српску. Свјесни смо да представници америчког Конгрес имају значајан број Бошњака у својим изборним јединицама и који ће то желе да прогурају. Наш циљ је ио да то остане на скромном нивоу подршке у Конгресу и да се, пошто је изборна година у САД-у за Конгрес, што боље позиционирамо кандидате који су наклоњенији не само Српској већ и српском народу - рекао је Кесић.

Он наглашава да се интензивно ради са преставницима српске заједнице, који су често укључени у изборну кампању и имају више простора да износе ставове Републике Српске.

Кесић наводи да је друга важна ствар наставак разговора са преставницима једне амричке фирме како би им дали информацију да је понуда Српске била не само конкурентна, него и веома повољна.

- Партнерима у САД смо жељели да поручимо да није реално оно што виде посредством сарајевских медија, односно да се пријети ратом... Ситуација у великој мјери стабилна, можда политичка није због турбуленција наметањем одлука Кристијана Шмита, али у суштини јесте - рекао је Кесић.

Како је нагласио, БиХ је далеко од нестабилности због које би амерички пословни интереси били угрожени.

Како је навео једна од активности је подршка људима који живе у Америци и оптужених су пред америчким судовима због учешћа у рату.

Он напомиње да се више година спроводи хајка, гдје је ухапшено више од 80 људи како би било одузето паво боравка или чак држављанство САД на основу
учешћа у рату деведесетих година прошлог вијека.

- Врло активно сарађујемо са њиховом одбраном, идентификујемо свједоке, прибављамо доказни материјал из тог времена, координишемо комуникацију са институцијама Српске за правним тимовима - рекао је он.

Уз то, нагласио је Кесић, Представништво често сарађује и са Амбасадом БиХ у Вашингтону јер многи људи се прво обраћају њима са конкретним питњаима у вези са прибављањем докумената или једностравно са жељом да се информишу о стварима које су им неопходне о повратку или улагањима у Српску.

- Планирамо да у септембру наставимо започете активности. Имамо и друге активности као што је обиљежавање годишњице спасавања америчкх пилота, која се обиљежава трећу годину за редом у Српској у сарадњи са једном америчком фондацијом, а планирано је и присуство прославама пола авијека постојања наших заједница и САД у неким мјестима и више од вијека - навео је Кесић.

Говорећи о тренутној глобалној ситуацији, укључујући и рат у Украјини, он је навео да ће то у великј мјери успорити економске активности узмеђу САД и Српске, али је нагласио да ће преговори бити настављени.

Кесић наводи да ће економска криза бити велики изазов за све земље у Европи, али и Америку, истакавши да очекује да ће Амерканци, ипак, улагати у Српски јер постоје два кључна фактора - јефтина радна снаг и струја која се извози.

Кесић каже да Амерканце очекују и фактора је и профит те да се инвестиција заштити.

- Упркос нагативној кампањи успјели смо да убиједимо једну од највећих америчких компанија да отвори центар у Бањалуци у којем ради више од 230 људи, и то је добар примјер другим фирмама да се у Српској може направити успјешну причу када је ријеч о улагањима у Српску - истиче Кесић.