latinica  ћирилица
31/07/2022 |  10:30 ⇒ 18:09 | Аутор: СРНА

ФЗО: Још пет лијекова на рецепт

Фонд здравственог осигурања Републике Српске од сутра почиње да финансира пет нових лијекова који се издају на рецепт, а циљ је да осигураницима буде доступно што више терапија у складу са финансијским могућностима ФЗО и како би здравствена заштита грађана била што квалитетнија, наводе у Фонду.
Фонд здравственог осигурања - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурањаФото: РТРС

Из ФЗО су за Срну навели да је ријеч о савременијим терапијама у лијечењу хроничног умјереног до јаког бола за осигуранике који болују од малигних болести, те у лијечењу ангинозних напада, хипертриглицеридемије и слично.

- Осим тога, поједини лијекови биће пребачени са листе Б на листу А, гдје је много мања партиципација за осигуранике који нису ослобођени ове обавезе. На листу А уврштавају се два нова лијека у лијечењу ангинозних напада, као и за лијечење умјерено јаког до јаког хроничног бола код болесника са малигним обољењима - појашњавају из Фонда.

Тако ће, додаје се, на рецепт бити доступан спреј за лијечење ангинозних напада, јер се до сада на листи "А један" /листа нерегистрованих лијекова/ налазио овај лијек у облику таблета.

Међутим, истиче се, како је ријеч о нерегистрованом лијеку, често је долазило до његове несташице у апотекама.

- Зато је на листу А сада уврштен лијек у облику спреја који је регистрован на нашем тржишту како би осигураницима обезбиједили доступност овог лијека. То је још један показатељ да Фонд анализира потребе здравствене струке и осигураника, а све с циљем повећања обухвата лијекова које осигураници не морају сами да купују него су доступни о трошку обавезног здравственог осигурања - наводи се у саопштењу.

Такође, истиче се, тренутно се на листама лијекова који се издају на рецепт не налази ниједан лијек са дугодјелујућим дејством у лијечењу хроничног бола, па ће због тога од сутра на рецепт осигураницима који болују од малигних болести бити доступан лијек "оксикодон/налоксон" таблете у више доза, на препоруку онколога.

- Овај лијек се уврштава на листу А, а с обзиром на то да су осигураници који болују од малигних болести ослобођени плаћања партиципације за основну болест и све њене компликације, и овај нови лијек ће им ФЗО у потпуности финансирати - наглашава се у саопштењу.

Из ФЗО наводе да Фонд ажурираном листом лијекова који се издају на рецепт наставља са праксом побољшања доступности лијекова, јер ће се и један лијек за обољеле од хемофилије који се до сада примао само у Универзитетском клиничком центру Републике Српске моћи на рецепт подизати и у апотекама.

- То значи да осигураници из других дијелова Српске више неће морати долазити у УКЦ само да би примили ову терапију, него ће им лијек бити доступан у апотеци у мјесту пребивалишта. Ријеч је о лијеку "туроктоког алфа" прашак и растварач за раствор за ињекцију у дози од 500 интернационалних јединца и 1.000 интернационалних јединица који је потребан обољелима од хемофилије - прецизирају из Фонда.

Када је ријеч о листи Б, гдје је партиципација 50 одсто за све осигуранике, уврштена су три нова лијека која се користе у лијечењу хипертриглицеридемије, алергијског ринитиса, те у лијечењу хипертензије.

Ријеч је, истиче се, о савременијим терапијама које би знатно требале да унаприједе квалитет живота обољелих.

- И са овом новом листом, Фонд наставља праксу пребацивања лијекова са листе Б на листу А, гдје је мање лично учешће осигураника у трошковима лијекова, када год се за то стекну услови. Тако ће се од понедјељка, 1. августа, на приједлог Удружења офталмолога Републике Српске, капи за очи "бринзоламид", које се користе у лијечењу глаукома са листе `Б` пребацити на листу `А`", наводе из Фонда.

У саопштењу се наглашава да то значи да осигураници који су ослобођени плаћања партиципације неће плаћати ништа за овај лијек, а они који нису ослобођени ове обавезе плаћаће партиципацију у износу од 10 одсто цијене лијека, умјесто досадашњих 50 одсто.

- Приликом ажурирања листе лијекова стручна комисија ФЗО за лијекове, у чијем саставу су и представници здравствених установа, посебно је водила рачуна да се на листу уврштавају новије терапије, за које се очекује да ће због доказане ефикасности у лијечењу рационализовати укупне трошкове Фонда за лијекове који се издају на рецепт - напомињу из ФЗО.

Очекује се да ће пацијенти са овим терапијама убудуће мање користити остале лијекове, што ће уједно побољшати и квалитет живота осигураника.

У саопштењу се наводи да је ово други пут у току ове године да Фонд ажурира листу лијекова, будући да је почетком године на листу лијекова који се издају на рецепт уврштено 10 нових.