latinica  ћирилица
31/07/2022 |  11:04 | Аутор: СРНА

Стручњаци препоручују националну забрану заливања

Савјетници из Националног комитета за инфраструктуру затражили су да на националном нивоу у Великој Британији буде уведена забрана заливања и обавезно мјерење водостаја ријека пошто се та земља суочава са великом сушом, пише дневник "Обзервер".
Водостај ријека (илустрација/EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER) -
Водостај ријека (илустрација/EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER)

У саопштењу Комитет наводи да је потребно регулисати водене ресурсе широм Британије или ће се у супротном земља у будућности суочити са дугим редовима за куповину свјеже воде са камионских приколица.

Предсједник НИЦ Сер Џон Ермит рекао је да британске власти морају да инвестирају око 20 милијарди фунди за опрему за снабдијевање водом.

- Воду ћемо морати плаћати на један или други начин. То би могле бити инвестиције у нове резервоаре или кретање воде преко земље, као и заустављање истицања воде из система - нагласио је Ермит.

Упозорење НИЦ услиједило је након што у Хемпширу и острву Вајт у Енглеској 5. августа на снагу ступа уведена привремена забрана заливања. То значи да се гумена цријева неће моћи користити за заливање баште или прање аута и неће се моћи пунити базени.

Забрана је објављена након недавног врелог таласа и до сада најдужег периода без кише.

Ово је прва забрана у региону од 2012. године. Крајем седмице забрана заливања уведена је на острву Мен.

Ове године су 18. јула температуре достигле 38,1 степен Целзијуса у области Сантон Даунем у региону Софолк и 19. јула измјерено је 40,3 степена Целзијусових у Конингзбију у Линколнширу.