latinica  ћирилица
31/07/2022 |  11:42 ⇒ 18:41 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Русија ће свим средствима бранити своје поморске границе

Нова поморска доктрина руске флоте оцртава границе и зоне националних интереса Русије, изјавио је руски предсједник Владимир Путин у говору на поморској паради у Санкт Петербургу.
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV, илустрација) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV, илустрација)

Путин је истакао да ће Русија свим средствима чврсто бранити своје поморске границе.
 
- Отворено смо у новој Поморској доктрини Руске Федерације одредили границе и зоне наших националних интереса. Економске и стратешке. То су, прије свега, наше артичке воде, воде Црног, Охотског и Беринговог мора, Балтичког и Курилског мореуза. Обезбјеђиваћемо њихову заштиту чврсто и свим расположивим средствима - рекао је Путин.
 
Како је навео, руска флота је спремна да муњевитом брзином одговори сваком ко посегне на суверенитет и слободу Русије.

- Успјешно и часно испуњава стратешке задатке на границама наше земље и у било којој области Свјетског океана, има високу готовост за активна дејства на својим приобалним, површинским, ваздушним и подводним снагама и средствима - додао је он.

Он је додао и да ће испорука хиперсоничних ракетних система "Циркон" Оружаним снагама Русије почети наредних мјесеци. 

Први носач "Циркона" биће фрегата "Адмирал Горшков", а област њене службе биће изабрана на основу интереса безбједности Русије, прецизирао је предсједник.

Он је додао и да су могућности система „Циркон“ неограничене.

Русија ће наставити изградњу бродова и пловила и поморске научно-истраживачке програме, а у приморским регионима десиће се велике позитивне промјене, навео је предсједник.

Путин је подсјетио да је ове године парада посвећена 350-годишњици рођења оснивача руске редовне флоте Петра Великог. Под његовом влашћу Русија је стекла статус велике поморске силе, стекла ауторитет и утицај у свијету.

- Петар Велики је неодвојиво, заувијек повезао историју флоте са историјом руске државе. Од почетка свог формирања, флота је била и остала учесник свих најзначајнијих, судбоносних догађаја и, заједно са земљом, са народом, калила се у тешким искушењима и великим побједама, увећавајући своју славу и моћ - рекао је руски лидер.

Дан руске флоте се обиљежава сваке године посљедње недјеље јула, а поморска парада у Санкт Петербургу је њен главни догађај. Први пут је одржана 2017. године по наређењу предсједника.

По обиму догађаја може да се упореди са парадом побједе 9. маја на Црвеном тргу у Москви. На паради се показује снага и моћ руске морнарице, њена спремност да изврши широк спектар задатака у свим дијеловима свјетског океана.

Ове године у паради у Санкт Петербургу учествује 47 бродова и 42 летјелице, као и више од 3.500 припадника флоте.