latinica  ћирилица
31/07/2022 |  16:47 ⇒ 16:56 | Аутор: РТРС

Илегални мигранти присилно удаљени у Пакистан

Служба за послове са странцима БиХ успјешно је извршила поступак присилног удаљења прве групе илегалних миграната из Пакистана, чиме је направљен значајан искорак на западном Балкану, саопштено је из Службе за послове са странцима.
Илегални мигранти присилно удаљени у Пакистан (Фото: Уступљена фотографија) -
Илегални мигранти присилно удаљени у Пакистан (Фото: Уступљена фотографија)

У саопштењу се истиче да је поступак извршен у складу са Споразумом о реадмисији између БиХ и Пакистана и да је БиХ постала прва земља у региону која је реализовала присилно удаљење држављана Пакистана уз пратњу до матичне земље.

- Служба за послове са странцима је спровођењем Споразума о реадмисији, као важног инструмента у супротстављању нерегуларним миграцијама, још једном потврдила спремност и опредијељеност за што ефикасније управљање миграционим процесима у БиХ - наводи се у саопштењу.

Из Службе за послове са странцима су додали да су присилном удаљењу претходили комплексни процеси, које је Служба успјешно окончала, а у наредном периоду биће интензивирана сарадња са властима Пакистана, с циљем спровођења Споразума о реадмисији и удаљењу држављана Пакистана у матичну земљу.

Удаљена лица била су смјештена под надзор у Имиграциони центар, а присилно удаљење реализовано је комерцијалним летом са сарајевског аеродрома, уз пратњу службеника обезбјеђења и пратње Службе за послове са странцима до Исламабада, гдје су предати надлежним органима Пакистана.