latinica  ћирилица
31/07/2022 |  18:01 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Воз "Ћиро" од 15. августа саобраћа од Мокре Горе до Вишеграда (ВИДЕО)

Након дугог низа година ускоро се може очекивати успостављање жељезничког саобраћаја од Мокре Горе до Вишеграда.
Ћорић и Момировић на Мокрој Гори -
Ћорић и Момировић на Мокрој Гори

Министри саобраћаја Републике Српске и Србије Недељко Ћорић и Томислав Момировић након данашњег састанка на Мокрој Гори изразили су очекивање да би први воз за Вишеград могао кренути за 15 дана.

Препознатљиви звиждук "Ћире" ускотрачном пругом око 15.августа поново би се могао зачути и у Вишеграду. Возови који тренутно Шарганском осмицом од 15 и по километара на годишњем нивоу превезу око 80 хиљада путника свој пут продужиће за око 18 километара.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић рекао је да је ова пруга једна од најтрактивнијих, те да је циљ да се предивна љепота природе и жељезница додатно афирмишу са пријатељима из Републике Српске.

- Морамо да повежемо Вишеград и Мокру Гору и саобраћајно и туристички. Доста смо урадили у претходном периоду, инвеститирали смо око 10 милиона евра да би се створили услови да повежемо Мокру Гору са Вишеградом - истакао је Момировић.

Повезивањем Мокре Горе и Вишеграда жељезничким саобраћајем овај, један од најљепших предјела Европе, постаће јединствен и саобраћајни и туристички простор, а бенефити су вишеструки.

- У Вишеграду је из године у годину све већи број туриста. Очекујем велику заинтересованост за вожњу возом и мислим да је ово једна од најбољих атракција на овим просторима - рекао је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

Градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић рекла је да ће град Ужице дати максималну подршку за све што је потребно да овај пројекат заживи.

Фото: РТРС

Да би "Ћипо" и кренуо пут Вишеград остало је још да заједничка, на састанку договорена комисија правно регулише већ договорене односе. Овај пројекат резултат је интензивне добре сарадње с обје стране Дрине с циљем да се унаприједе односи, али и потенцијали. На Мокрој Гори разговарало се и о другим заједничким пројектима.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић рекао је да је састанак плод добре сарадње да се унаприједе потенцијали с једне и с друге стране ријеке Дрине.

Осим о успостављању жељезничке везе са Мокром Гором, у Вишеграду је Ћорић са начелником ове локалне заједнице разговарао и о другим саобраћајним пројектима на овом подручју.

У припреми је пројектно-техничка документација како би се сљедеће године почело са рехабилитацијом пута од Устипраче до Вишеграда, а истакнута је и неопходност санације путева у тунелима.