latinica  ћирилица
31/07/2022 |  19:05 ⇒ 21:17 | Аутор: РТС

Петковић након састанка са Србима са КиМ: Одлука Приштине неприхватљива

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је након састанка са политичким представницима Срба са Косова и Метохије у Рашки да је оно што ради Аљбин Курти директно против Срба и да за циљ има протеривање српског народа и институција са Косова и Метохије.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) - Фото: ТАНЈУГ
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)Фото: ТАНЈУГ

Састанку у Дому Културе "Градац", присуствовали су представници Српске листе, привремених општинских органа, начелници округа, директори јавних установа као и предузећа са Косова и Метохије.

Петковић је након састанка истакао да је за Београд неприхватљиво издавање улазно-излазних документа, односно укидање српских личних карата за простор Косова и Метохије, као и пререгистрација таблица.

Нагласио је да Срби на Косову и Метохији имају пуну подршку Републике Србије.

Петковић је рекао и да Аљбин Курти жели одлуку Приштине да искористи како би додатно дестабилизовао ситуацију, као и да је нова криза институционално насиље над Србима на Косову и Метохији.

- Оно што ради Аљбин Курти је директно против српског народа на КиМ и има за циљ протјеривање српског народа и српских институција са Косова и Метохије - рекао је Петковић. 

Истакао је да је представницима Срба са КиМ пренио поруку предсједника Александра Вучића који је апловао да се сачува мир и да не насиједају на провокације Приштине.

Петковић је пренио и да је од свих представника Срба на састанку недвосмислено чуо њихов захтјев за формирање Заједнице српских општина.

Сматра да криза свега што се дешава, као и институционалног насиља над Србима на КиМ не би било да постоји ЗСО, која, како каже, треба да буде оквир за остваривање колективних права Срба на КиМ.

Петковић је навео да ће Београд наставити да издаје сва документа за грађане на простору покрајине као и до сада.

Састанак је одржан поводом најаве Приштине да ће од 1. августа почети примјена одлуке да се грађанима који имају документа Републике Србије приликом уласка на Косово и Метохију издају потврде као замјена за документа.

Такође, како је највљено из Приштине, од сутра почиње и примјена одлуке о замјени регистарских таблица које издаје Србија са ознакама градова на Косову у таблице са ознакама "РКС".