latinica  ћирилица
31/07/2022 |  20:56 ⇒ 01/08/2022 | 07:39 | Аутор: РТРС

Маја Фићовић са барикада за РТРС: Протести на магистралним путевима, блокиран саобраћај (АУДИО)

На бројним магистралним путевима на КиМ блокиран је саобраћај и постављене су барикаде у знак протеста због бројних одлука приштинске администрације и приштинских власти, рекла је за РТРС Маја Фићовић уредница Радија Кововска Митровица.


Косовска Митровица - Фото: Бета
Косовска МитровицаФото: Бета

- Јављам се са барикаде која је постављена у мјесту Велико Рударе у општини Звечан које је на магистралном путу Приштина - Рашка. Овдје су Срби већ раније блокирали путеве - рекла је она.

Подсјетила је да су се око 17 часова огласили сирене у Косовској Митровици, што је обично позив људима да се окупе на барикадама.

- Тако је било и данас. У кратком року формирана барикада у Рудару, тешка механизација, неколико камиона и возила налазе се на путу тако да није проходно - додала је Фићовићева.

Истакла је да је су међувремену блокирани и административни прелази на сјеверу Брњак у општини Зубин Поток, Јариње, у близини Лешка је такође барикада, као и у Косовској Митровици у дијелу који дијели град на јужни и сјеверни.

- Оно што је интересантно да се нико од окупљених није изјашњавао, међутим јасно је да протестују због одлука косовске владе да од поноћи креће оно што ће замијењивати личну карту, коју издају органи Србије, а то је издавање тзв. декларационог листа - улазно излазног документа који ће важити 90 дана и рок за пререгистрацију возила - додала је она.

Косовска влада тражи да се пререгиструју возила у року од два мјесеца иначе ће, како кажу, та возила бити национализована и евентуално одузета.

Срби протестују јер они сматрају да не желе да пререгиструју возила на РКС и сада ће се чекати нека нова одлука.

- Нико од званичника није давао изјаве осим што се директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић састао са Србима са Косова - додала је она.