latinica  ћирилица
31/07/2022 |  22:08 ⇒ 22:18 | Аутор: СРНА

Весни Тривалић и Бранимиру Поповићу уручена награда "Златни платан"

У Требињу је вечерас отворен 10. фестивал европског и медитеранског филма "Требиње филм фестивал", а градоначелник Мирко Ћурић уручио је награду Златни платан глумцима Весни Тривалић и Бранимиру Поповићу за изразит допринос евромедитеранској кинематографији.
Требиње - уручивање награде - Фото: СРНА
Требиње - уручивање наградеФото: СРНА

Ћурић је на отварању рекао да фестивал годинама окупља најпознатија глумачка имена, филмске критичаре и љубитеље филма, истакавши да Требиње његује специфичан умјетнички израз и велику благнаклоност према свакој врсти умјетности.

- Филмска умјетност није изузетак и одувијек је плијенила пажњу јавности и грађана, тако и данас што потврђује изузетна посјећеност овој јединственој ревији филма коју Градска управа Требиње годинама подржава - рекао је Ћурић.

Он је додао да се организатор фестивала потрудио да припреми премијерне пројекције врло квалитетних остварења регионалне и европске кинематографије, те да се окупе позната лица са филмског платна, те бројне етаблиране личности из свијета ове умјетности.

Директор фестивала Пеђа Милојевић рекао је новинарима да публика на овогодишњем фестивалу може очекивати да погледа добре филмове из 20 земаља, а биће присутни и бројни глумци, редитељи и госте фестивала.

- На крају, да их подстакнемо да снимају нешто овдје, јер овај фестивал је настао да бисмо Требињу вратили сјај великог филмског студија - додао је Милојевић.

Лауреат награде Бранимир Поповић рекао је да је са задовољством дошао у Требиње да ода поштовање фестивалу, да награда "Златни платан" за њега значи много, као нека врста признања за минули рад.

- Ово је подстрек да наставим даље - рекао је Поповић новинарима.

Тривалићева, која је вечерас први пут у Требињу, рекла је новинарима да је овај град чаробан, као и његови људи, а награду "Златни платан", како је навела, прима са великом радошћу, мислећи на све оне који су је до тога довели, превасходно њеним професорима и колегама са којима је сарађивала.

Фестивал европског и медитеранског филма ове године одржава се под мотом "Ноћ боје лаванде".

Публика ће, током пет дана трајања фестивала, моћи да погледа 35 филмова из 20 земаља на пет различитих локација.

Фестивал организују Танграм центар Београд, Културни центар и Дом младих Требиње, а покровитељи су министарства културе Републике Српске и Србије и Град Требиње.