latinica  ћирилица
31/07/2022 |  22:15 ⇒ 23:57 | Аутор: СРНА

Петковић: Једини кривац за ситуацију на КиМ је Курти

Једини кривац за тренутну ситуацију на Косову и Метохији је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти, који својим неурачунљивим потезима изазива нову кризу, саопштио је директор Канцеларије за Космет Петар Петковић.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC)

- Неурачунљиви Курти добро је био свјестан да његови једнострани и противправни потези могу имати далекосежне посљедице по мир и стабилност и могу довести до кризе са несагледивим посљедицама - поручио је Петковић одговарајући на Куртијеву изјаву да су за ситуацију на сјеверу Косова криви предсједник Србије Александар Вучић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Петковић је у саопштењу подсјетио да Вучић сваког дана позива на мир и стабилност и дијалог, као једини механизам за нормализацију односа и рјешавање свих отворених питања.

- Једина порука која је упућена и из Рашке и из Београда данас јесте порука мира и потребе за поштовањем Бриселског споразума и што хитнијим формирањем Заједнице српских општина - указао је Петковић.

Зато када Курти тражи кривца за данашњу ситуацију, навео је Петковић, нека се погледа у огледало "јер ће тамо видјети јединог одговорног за нове тензије на терену".

- Гомилање јединица Росу и специјалца под пуном опремом, као и отворене претње Србима, нису никакви потези мира, већ директно доливање уља на ватру и то је оно што Курти жели - нагласио је Петковић.

Премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти је у објави на Фејсбук страници написао да слиједи, како је навео, изазован и проблематичан период, оптужујући Вучића и Петковића да су заслужни за немире.