latinica  ћирилица
01/08/2022 |  09:20 ⇒ 11:15 | Аутор: РТС

Преко Јариња се не може ни пјешке, на Мердару издају пропратне папире (ФОТО)

На административном прелазу Јариње нема промјена у односу на јутрос и даље се на сјевер Косова и Метохије не може ни пјешке, јавља РТС.
Мердаре - Фото: РТС
МердареФото: РТС

Јутрос је један мјештанин хтио пјешке да пређе, али су га припадници полиције самопроглашеног Косова вратили назад.

Још нису уклоњене барикаде које се налазе на путу, неколико километара од пункта Јариње, а нема ни назнака када ће бити уклоњене.

Не може се ни са сјевера Космета ка централној Србији, о томе полиција у Рудници обавјештава све возаче и упућује их на Мердаре преко Копаоника, наводи РТС.

Ситуација на административном прелазу Мердаре није се значајно промијенила у односу на синоћ, када је такође нормално функционисао, осим што се колона дугачка око пет километара смањила.

На прелазак административне линије се сада чека око пола сата, а у колони су углавном Албанци са КиМ који из европских земаља долазе на одмор.

Око три сата након поноћи полиција самопроглашеног Косова почела је да издаје пропратне папире грађанима са српским личним картама, што је трајало само око сат времена, али је настављено јутрос око седам сати.

Пропратни документи садрже број личне карте, име и презиме и на њима пише да је носилац обавезе да све вријеме папир има код себе и да у случају да га изгуби мора да се јави полицији тзв. Косова. Документ важи четири мјесеца.

Фото: РТС

РТС је јавио да се у мјесту Рударе јутрос окупио велики број грађана, који су дошли да протестују против одлука Приштине.

Подсјећамо, Влада у Приштини одгодила је примjену мјера на мјесец дана, преносе медији у Србији.

Kако је саопштено из приштинске Владе, ове мјере ће бити одгођене до 1. септембра ако данас буду уклоњене барикаде постављене на административним прелазима.

Након најаве Приштине да почиње примјена одлуке да се грађанима који имају документа Србије приликом уласка на Косово и Метохију издају потврде као замјена за документа, блокирани су магистрални путеви, као и административни прелази Јариње и Брњак.