latinica  ћирилица
01/08/2022 |  09:31 ⇒ 09:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Пелоси у Сингапуру, нема потврда да ће ићи на Тајван

Предсједница америчког Представничког дома Ненси Пелоси стигла је данас у Сингапур, чиме је започела азијску турнеју, али се и даље не зна да ли ће посјетити Тајван.
Ненси Пелоси (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Ненси Пелоси (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Пелоси ће разговарати са предсједником Сингапура Халимахом Јакобом и премијером Лијем Сејлунгом, а састаће се и са бројним члановима владе, изјавио је портпарол сингапурског Министарства спољних послова, пренио је АП.

Очекује се да ће присуствовати коктелу у Америчкој пословној комори у Сингапуру, гдје новинари неће имати приступ.

Током викенда, Пелоси је најавила да ће појсетити још и Малезију, Јужну Кореју и Јапан, како би разговарала о трговини, пандемији ковида, климатским промјенама, безбједности и "демократским управљањем".

Она није потврдила новинске извјештаје да би могла да посјети Тајван.

Кинески предсједник Си Ђинпинг упозорио је америчког колегу Џозефа Бајдена током телефонског разговора прошле недјеље да се не мијеша у послове Пекинга са овим острвом.

Пекинг види званичан амерички контакт са Тајваном као охрабривање да Тајпеј дође до независности, али амерички лидери негирају то.

Уколико посјети Тајван, Пелоси би била највиши званичник САД у посјети Тајвану још од 1997. године, када је тадашњи предсједник Представничког дома Нјут Дзингрич боравио на острву.

Бајденова администрација је покушала да увјери Пекинг да нема разлога за свађу и да уколико би и дошло до такве посјете то не би био знак промјене америчке политике.