latinica  ћирилица
01/08/2022 |  09:58 ⇒ 11:02 | Аутор: СРНА

Ћетковић: Суфицит Српске у размјени са Њемачком 22,1 милион КМ

У Представништву Српске у Њемачкој раде на томе да разбију предрасуде и потенцијалним инвеститорима објасне каква их то пословна клима дочекује у Републици Српској.
Мићо Ћетковић - Фото: СРНА
Мићо ЋетковићФото: СРНА

Шеф Представништва Републике Српске у Њемачкој Мићо Ћетковић рекао је у интервјуу Срни да је у робној размјени са том земљом у првом полугодишту Српска остварила суфицит од 22,1 милион КМ, док је у истом периоду лани остварила дефицит од 34,3 милиона КМ.

- Без обзира на све, ми и даље упорно јачамо економске везе и привлачимо њемачке инвестиције са конкретним циљем сарадње како би се економски послови унаприједили и развили у позитивном смјеру за Републику Српску - нагласио је Ћетковић.

Према његовим ријечима, постоји и доза опреза, па у Представништву раде на томе да разбију предрасуде и потенцијалним инвеститорима објасне каква их то пословна клима дочекује у Републици Српској.

- Причамо им о ниским трошковима пословања, подстицајима које могу да добију као страни улагачи, повољном геостратешком положају Српске, ниским трошковима пословања, конкурентној и висококвалификованој радној снази - напоменуо је Ћетковић.

Он је истакао да су Нијемци и те како заинтересовани за улагања у Републику Српску.

- У марту смо разговарали са Барбаром Ефенбергер у Штутгарту о могућности сарадње коморе Баден-Виртемберга и Привредне коморе Српске. Посјетили смо и њемачку компанију "BC schweisstechnik", гдје смо разговарали о могућем инвестирању у Српску - навео је Ћетковић.

Он је указао да рат у Украјини није утицао на рад Представништва, те нагласио да су од јануара реализовали многе планиране активности за ову годину.

- Поносан сам што смо свечано обиљежили 30. рођендан Републике Српске, нарочито јер се одазвао велики број наших људи који живе и раде у Њемачкој. Наставили смо да континуирано унапређујемо сарадњу кроз међусобно повезивање предузећа из Републике Српске са партнерима из Њемачке, а све с циљем промовисања економских потенцијала Српске - рекао је Ћетковић.

Он је нагласио да су у Представништву Републике Српске у Њемачкој у сталној вези са министром за европске интеграције и међународну сарадњу Српске Златаном Клокићем, тако да су у првом полугодишту заједно одржали састанак са представницима српских удружења и асоцијација у тој земљи.

- Разговарали смо о сарадњи Српске и дијаспоре, представили смо им новоосновани Регистар дијаспоре Српске и позвали их да се упишу како би се снажније повезали са матицом - навео је Ћетковић.

Шеф Представништва Републике Српске у Њемачкој напоменуо је да је договорен и састанак предсједника Владе Српске Радована Вишковића са министром привреде Баден-Виртемберга Никол Хофмајстер-Краут, као и низ састанака са њемачким привредницима.

- Како у наредном периоду криза и мјере опреза буду диктирале начин пословања и рада, тако ће се одвијати и реализација планираног рада Представништва. Без обзира на то, ми и даље успјешно дјелујемо на међусобној сарадњи у разним областима као што су привреда, просвјета, наука, култура и спорт - истакао је Ћетковић.

Он је навео да Представништво Српске у Њемачкој има одличну сарадњу са српском дијаспором, хуманитарним и вјерским заједницама, институцијама, организацијама и конзуларним представништвима у тој земљи.