latinica  ћирилица
01/08/2022 |  11:40 ⇒ 12:40 | Аутор: СРНА

"Не вјеровати Приштини, САД да уразуми Куртија"

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин изјавио је да Срби на Косову и Метохији не треба да вјерују Приштини, него само својој држави Србији, те истакао да очекује да Америка уразуми премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија.
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Вулин је истакао да, након синоћњих тензија на Косову и Метохији, покушаја, па одгађања за мјесец дана Приштине да спроведе мјере о аутомобилским регистрацијама и личним картама, очекује да ЕУ која је потписала Бриселски споразум већ једном формира заједницу српских општина.

- Изборили смо се за вријеме у коме морамо покушати да нађемо рјешење које неће извести Србе на улице. У наредних мејсец дана од Шиптара не очекујем ништа, да су се они нешто питали они би већ то покушали да заврше, али не би успјели због одлучности Срба - рекао је Вулин за ТВ Прва.

Наводећи да сада дипломатија треба да ради, Вулин је рекао да очекује од САД, које су показале да имају огроман утицај на Косову и Метохији, да наставе да га користе за добро и да уразуме Куртија да се дође до рјешења.

- Суштински, није ово питање Приштине и Београда, ово је питање Београда и ЕУ и земаља које имају утицај на Косову и Метохији. Надам се да ћемо ових мјесец дана провести у разговорима који ће довести до мира на простору Косова и Метохије - истакао је Вулин.

Он је напоменуо да се раније потписани споразум о личним документима не односи на Србе који живе на Косову и Метохији, док за аутомобилске таблице још није ни потписан споразум и мора да се преговара.

- Треба да водите рачуна о ономе што је суштина бриселског дијалога - статусна неутралност, значи не може РКС - то значи република Косово, то значи држава а они нису држава, они су територија под привременом управом УН у складу са Резолуцијом 1244 - изјавио је Вулин.

Вулин је за Куртија рекао да је политичар врло малих домета, вјечито уплашен и мисли да је мржња према Србима нешто што ће га сачувати на власти и зато је сваки његов потез непредвидив, али да Србија инсистира на миру.

Он је оцијенио да је свијет, из одлучног наступа српског предсједника Александра Вучића, схватио да се Србија не повлачи, да ће учинити скоро све за мир, али и баш све за слободу и безбједност Срба на Косову и Метохији.

На питање да ли је Курти приликом посјете САД добио зелено свјетло за своје поступке, Вулин је рекао да је очигледно да је прво добио зелено свјетло, а онда и црвено свјетло, али да не треба помислити да је сам нешто урадио.

- Кроз историју Шиптари су увијек били помоћне трупе, никада нису водили битке, они ни једно село у својој историји нису заузели, они су помагали или Отоманском царству, или Аустроугарском царству, па Трећем рајху па НАТО пакту, али никада самостално нису ништа радили - рекао је Вулин.

Вулин је рекао да ће они који су створили оно "што Шиптари зову државом", увијек стати на страну Приштине, али постоје ситуација, која може да ескалира, па онда свом штићенику, у овом случају Куртију, морају да кажу да стане и да покуша да се договори.