latinica  ћирилица
01/08/2022 |  11:48 | Аутор: РТРС

Преминуо Боснимир Личанин Ликота

Идејни творац Студентског позоришта Бањалука и легендарни бањалучки и ријечки глумац Боснимир Личанин Ликота преминуо је у 78. години након креће болести.
Боснимир Личанин Ликота (Уступљена фотографија) -
Боснимир Личанин Ликота (Уступљена фотографија)

Личанин је преминуо 28. јула у Клиничко болничком центру у Ријеци.

Посмртни остаци Боснимира Личанина Ликоте биће кремирани у Загребу на гробљу "Гај Урни", а према његовој посљедњој жељи урна ће бити похрањена на гробљу Козала у Ријеци, у кругу најближих, док ће комеморација у договору са члановима Ликотине породице бити одржана у августу и у Бањалуци.

Рођен је 8. марта 1944. године у Аранђеловцу, као Живомир Личанин. Као глумац аматер пријавио се 1959. године на аудицију у Аматерско позориште у Приједору и дебитовао у представи Милана Беговића "Пустолов пред вратима".

Као студент активно је играо у аматерском позоришту "Бранко Крсмановић" у Београду. Дипломирао је хемију на Природно-математичком факултету у Београду 1970. године.

Први професионални ангажман добио је 1971. године у бањалучком Народном позоришту Босанске Крајине у представи "Господа Глембајеви".

У Народном позоришту Босанске Крајине одиграо је преко педесет улога у периоду од 1971. до 1981. године.

Бањалучка публика највише ће га памтити по улогама Ковача у представи "Мистефија Буфо" Мајаковског,  Антипе Зикова у представи "Зикови" Горког и Агатона у нушићевом комаду "Ожалошћена породица".

Након Приједора, Београда и Бањалуке придружио се ансамблу ХК "Ивана пл. Зајца" у Ријеци. 

Наступао је и на филму, телевизији и радију, а за своја глумачка оставарења добио је много признања - низ глумачких  награда  на позоришном фестивалу у Јајцу награду Удружења драмских умјетника Босне и Херцеговине, награду "Веселин Маслеша" коју је додјељивао СИЗ града Бањалуке, а за монодраму "А моја Босна је нешто треће" награђен је Сребрном колајном на фестивалу у Земуну 1984. године.