latinica  ћирилица
01/08/2022 |  11:58 ⇒ 13:09 | Аутор: СРНА

Конституисана Народна скупштина Србије

Србија је данас добила нови сазив парламента, након што је конституисана Скупштина Србије, потврђени мандати и посланици положили заклетву.
Конститутивна сједница Народне скупштине Србије (Фото: TANJUG/ RADE PRELIC/nr) -
Конститутивна сједница Народне скупштине Србије (Фото: TANJUG/ RADE PRELIC/nr)

Посланици су након потврђивања мандата положили заклетву која гласи: "Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди".

Од момента конституисања Скупштине Србије почиње да тече рок од 90 дана за формирање нове Владе Србије.

Наставак сједнице Скупштине је сутра у 10.00 часова на којем ће бити бирано скупштинско руководство.

На конститутивној сједници, коју је сазвао одлазећи предсједник Скупштине Ивица Дачић, на дневном реду је и избор предсједника, потпредсједника, чланова радних тијела...

Кандидат за предсједника Скупштине је Владимир Орлић из владајућег СНС-а, док ће нови сазив имати два потпредсједничка мјеста више, укупно седам, од којих су три предвиђена за опозицију.

Потпредсједничка мјеста ће подијелити СНС, СПС, СВМ, СПП, ССП, ДС и коалиција НАДА. Њима ће припасти и пет мјеста шефова парламентарних одбора.

Данашњом конститутивном сједницом, према Пословнику, до избора предсједника парламента предсједава најстарији посланик, а то је у овом случају Владета Јанковић, са опозиционе листе "Уједињени за победу Србије", уз помоћ четворо најмлађих посланика.

Нову Скупштину чини 250 посланика са 12 листа, а највише посланика има коалиција окупљена око СНС-а - 120.

Опозициона коалиција "Уједињени за победу Србије" освојила је 38 мандата, досадашњи коалициони партнер владјауће странке Социјалистичка партија Србије имаће 31 мандат, а опозициона коалиција "Морамо" 13 посланика.

Десно оријентисана коалиција НАДА имаће у Скупштини 15 посланика, док ће такозвани патриотски блок Двери и Заветници имати по 10 посланика.

Што се тиче мањинских странака, Савез војвођанских Мађара имаће пет посланика, партија покојног муфтије Муамера Зукорлића Странка правде и помирења три, коалиција "Заједно за Војводину" и СДА Санџака по два, док ће један мандат имати Коалиција Албанаца "Долине".