latinica  ћирилица
01/08/2022 |  12:09 ⇒ 17:00 | Аутор: СРНА

Вулин: Никада не заборавити злочин над Србима у "Олуји"

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин изјавио је да Србија никада неће заборавити злочин хрватских снага над српским становништвом у војно-полицијској акцији "Олуја" 1995. године, истакавши да је то тужан и тежак дан за Србе, а најрадоснији за модерну хрватску државу.
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

- Код нас је то тужан и тежак дан, а најрадоснији дан у историји модерне хрватске државе је протјеривање 250.000 и убијање више хиљада држављана Хрватске, али држављана који су српске националности, а за њих не важи ниједно право. Што кажу, суза моја нема родитеља - рекао је Вулин.

Он је навео да се у Србији прије доласка на власт Александра Вучића тај дан није ни обиљежавао.

- Праштали смо њихове злочине, и не само праштали, него преузимали кривицу за њихове злочине. Е па, то се више не понавља, говорићемо увијек о страдању свог народа, тешко нам је, тужни смо тог дана, али нећемо заборавити - рекао је Вулин за Телевизију Прва.

Он је оцијенио да је хрватска политика према Србији мјешавина нечисте савјести и комплекса, а за покушај прекрајања историје у Хрватској, гдје се негирају злочини, а бискупи у писму Његовој светости патријарху српском Порфирију негирају постојање логора за дјецу, рекао да је то вишедеценијска политика хрватске политичке елите.

- Не могу да кажем да је то покушај. Не, то је политика хрватске политичке елите, без обзира да ли су чланови комунистичке партије, ХДЗ-а, Социјалдемократске партије, а увијек су идеолошки усташе. То је вишедеценијска политика, у којој се објашњава како је Јасеновац, на крају крајева, био радни логор - рекао је Вулин.

Он је подсјетио да су у Независној Држави Хрватској постојали логори за дјецу, а сада хрватски бискупи причају о њима као о прихватилиштима и сиротиштима.

- Ево, нека су и била сиротишта, него, бискупи, ко направи ту дјецу сирочићима, гдје су им мајке и очеви? Бискупи, хоћете да нам кажете кога сте то покрштавали, гдје су им били родитељи када сте их учили да изговарају "Здраво, Маријо", ко их поби, ко их покла, гдје су им гробови? - упитао је Вулин.

Вулин је упитао и како један хришћанин може да толику људску патњу покуша да оправда.

- Кад читам то писмо стварно мислим да они не вјерују у Бога, да ниједан бискуп који је то потписао не вјерује у Бога, јер да вјерује, како би један хришћанин могао тако нешто да каже? - истакао је Вулин.

Он је указао да неки истраживачи указују да су стотине, али и више од хиљаду чланова клира Католичке цркве активно учествовали у кампањи, не само прекрштавања, већ убијања Срба и српске дјеце.

- Бискупска конференција очигледно има своје узоре, њихов узор је "фра сотона" Мајсторовић, а наш су јасеновачка дјеца. Каква црква, такви и свеци, какав народ, такви му и свеци - рекао је Вулин.