latinica  ћирилица
01/08/2022 |  13:31 ⇒ 13:45 | Аутор: СРНА

Гламоч: Обиљежен Дан ексхумације 108 српских бораца и цивила

Служењем парастоса у Храму Свете тројице у Гламочу и полагањем цвијећа код спомен-плоче обиљежен је Дан ексхумације 108 српских бораца и цивила из масовне гробнице "Камен".
Полагање цвијећа код спомен-плоче, Гламоч - Фото: СРНА
Полагање цвијећа код спомен-плоче, ГламочФото: СРНА

Секретар Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац истакла је да потомци српских бораца и цивила погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату не смију дозволити да се забораве мјеста гдје су погинули њихови најмилији.

- Одавањем почасти треба да се сјећамо и та сјећања на наше најмилије преносимо на нове генерације - рекла је Граорчева.

Она је истакла да са тим циљем сваке године представници Републичке организације и чланови породица одлазе у мјесто Камен у Гламочу.

- Протеклих 15 година од како је постављена спомен-плоча на овом мјесту долазимо са породицама чија су тијела најмилијих ексхумирана из масовне гробнице да бисмо се подсјетили свега онога што се десило на овим просторима - рекла је Срни Граорчева.

Она је навела да од 108 ексхумираних тијела четири јошнису идентификована.

- То није велики број, али за породицу која тражи неког свог и један је превелик број. Прошле године веома је индентификован мали број лица српске националности, те стално позивамо надлежне да се овај процес помјери са мртве тачке - рекла је Граорац.

Она је упозорила и да ће се, уколико овај процес буде настављен досадашњим темпом, доћи у ситуацију да оне који буду идентификовани неће имати ко да сахрани.

Злочине над српским војницима и цивилима на овом локалитету починили су припадници Хрватске војске и ХВО-а 1995. године, те муслиманске војне снаге.

Овај злочин, за који нико још није одговарао, представљао је увод у злочине почињене у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја".

"Камен" је само једна од масовних гробница која је пронађена на подручју Гламоча.

Обиљежавање Дана ексхумације 108 српских бораца и цивила из масовне гробнице "Камен" организује Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.