latinica  ћирилица
01/08/2022 |  13:58 ⇒ 14:28 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ позвала Београд и Приштину на састанак у Бриселу; Очекује се отварање Јариња

Европска унија позвала је Београд и Приштину на састанак у Бриселу, изјавио је данас портпарол ЕУ Петер Стано и поручио да Унија пажљиво и са забринутошћу прати ситуацију на сјеверу КиМ.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Стано је у изјави за Танјуг рекао да позива умијешане стране да остану мирне и поручио да морају да престану све "некоординисане и једностране акције", којима се угрожава стабилност и безбједност на терену и омета слобода кретања.

- Након што је Косово прихватило захтјеве високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност (Жозепа) Бореља и САД да одложи планиране мјере у вези са регистарским таблицама и личним картицама, уз услов да се уклоне све баријере, ЕУ је позвала обје стране да се састану у Бриселу да разговарају о путу ка напретку - рекао је Стано.

Рекао је да су дијалог и преговори једини начин за рјешавање спорова.

- ЕУ је била и остаје у блиском контакту и са Косовом и са Србијом у циљу смиривања тензија, у блиској сарадњи са ЕУЛЕКС-ом, КФОР-ом и међународним партнерима, посебно са САД - поручио је Стано.

Истакао је да се сва отворена питања морају рјешавати дијалогом, којим посредује ЕУ.

Стано је рекао да се треба поново усредсредити на "свеобухватну нормализацију односа између Косова и Србије" која је, како је нагласио, од суштинског значаја за европске интеграције двије стране.

- Борелов предлог је био да се одложе мјере о регистраским таблицама и личним картама и да се у међувремену одржи састанак у Бриселу како би се разговарало о путу ка напретку - рекао је Стано.

На сјеверу Косова и Метохије у току је уклањање барикада које су Срби поставили синоћ у знак протеста због одлуке Приштине.

По налогу САД, Приштина је за 30 дана одложила примјену одлуке о пререгистрацији возила и увођењу декларацијских листова умјесто српских личних карата. Почело је уклањање барикада које су Срби поставили у знак протеста. На Мердару саобраћај функционише нормално, али се свима са српским личним картама издају пропратни папири.
 
У Горњем Јарињу прво су склоњени камиони који су блокирали пут, и остало је да се уклони шљунак који је просут по путу. Очекује се да се пут у потпуности одблокира, како и да административни прелаз Јариње поново профункционише.