latinica  ћирилица
01/08/2022 |  15:44 ⇒ 17:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Селаковић: Неприхватљиве једностране акције, Србија ће побиједити

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас да су, ако постоје преговори као дипломатски начин за рјешавање питања између Београда и Приштине, неприхватљиве једностране акције које наилазе на скромне реакције, а не и на чврсте осуде, и поручио да вјерује да ће разум, односно Србија побиједити.
Никола Селаковић (фото: ТАНЈУГ / Драган Кујунџић) -
Никола Селаковић (фото: ТАНЈУГ / Драган Кујунџић)

Селаковић је у Никозији, на заједничкој конференцији за новинаре са кипарским министром спољних послова Јанисом Касулидисом, рекао да ситуација на КиМ данас дјелује мало мирније, али да је и даље крхка, а као посебан разлог за то навео то што је "неко успоставио једностраност као кључни принцип за рјешавање проблема".

- Ако имамо преговоре, као дипломатски начин да ријешимо сва питања која постоје између Београда и Приштине или да нормализујемо комуникацију и нормализујемо ситуацију, онда није ни нормално ни прикладно ни прихватљиво имати једностране акције које ће наићи само на неке скромне реакције неких држава, без икакве суштинске и чврсте осуде - рекао је Селаковић.

Он је подсјетио да Срби на КиМ нису могли да учествују на референдуму о уставним промјенама 16. јануара ове године, као ни на предсједничким и парламентарним изборима 3. априла ове године.

- Све су то биле једностране одлуке - нагласио је Селаковић.

Селаковић је указао да није ријеч само о личним картама и регистарским ознакама, "већ о начину понашања".

- Ако је неко заиста усмјерен ка томе да тражи мирно рјешење за сва постојећа питања онда тај не би требало да се понаша на начин на који се понашао синоћ и чврсто вјерујем да ће разум побиједити, што значи да ће Србија побиједити - закључио је Селаковић.