latinica  ћирилица
01/08/2022 |  18:51 ⇒ 02/08/2022 | 10:32 | Аутор: РТРС

Хоће ли ускоро почети разговори бошњачких и хрватских партија о избору делегата у федерални Дом народа? (ВИДЕО)

Шест додатних седмица за договор за који је неуспјешно потрошено већ шест година - тако најкраће гласи најновији рок који је Нијемац Кристијан Шмит оставио политичким лидерима у ФБиХ да се договоре о измјенама Изборног закона.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

У супротном, након техничких, обећао је Шмит да ће наметнути и политичке промјене законодавства. Да ли је и посљедње пролонгирање само дјелић предизборне игре смишљене у сарајевској кухињи, из које већ сада поручују како је договор немогућ!?

Након што је бошњачка политичка елита заогрнута истим плаштом квазиграђанштине, схватила да би, више него иначе фрагментирана на љевицу и десницу, током само једног октобарског дана могла да изгуби ужитак наметања властитих пулена другим народима, покренута је нова епизода у серијалу изборне реформе у БиХ.

По уобичајеном сценарију активиран је сарајевски политичко-параобавјештајни муљ. Прво је као случајно у јавност "процурила" детаљна вијест како се Кристијан Шмит латио пера, с намјером да се реализује одлука Уставног суда у предмету "Љубић против БиХ".

И услиједила је сарајевска хистерија. Пријетило се ратом, пребројавала војна снага, најмонструозније етикетирали цијели народи, Хрвате "смјештали" у вагоне, Шмиту правили јалове "сачекуше" на аеродромима...

Кулминирало је диригованим протестима пред зградом ОХР-а, на којима су се професионални демонстранти утркивали у "грађанизацији", а политичке јуноше ко ће приграбити организационе заслуге.

И Кристијан Шмит је режирано "капитулирао"! Тек да нешто "наметне" одлучио се за техничке измјене. Политичке – "оставио" политичарима. И рок од шест седмица! А већ прве, умјесто најаве састанака, из Сарајева стижу "обећања" како договора о измјени Изборног закона, неће бити! Као ни до сада!

- У овој предизборној "упали" ријешити нешто што нисмо у стању ријешити релативно смирени у протекле двије године, то је немогуће. Мислим да је немогућу ствар затражио од нас - изјавио је лидер СДА Бакир Изетбеговић.

И опет су под плаштом сарајевске грађанштине сви јединствени.

- Ја не мислим да се могу политички актери договорити и да се онда може десити наметање неко које значи рјешавање пресуде Љубић - рекао је предсједник Народа и правде Елмедин Конаковић.

А политички актери се већ договорили. Још прије двије године у Мостару. На бази тог договора Мостар је престао бити "град случај". Добио је новог градоначелника и Градско вијеће.

Но онда се Бакир Изетбеговић "предомислио". И од даље примјене мостарског споразума и пресуда одустао.

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић сјестан сарајевске "тактике" поручује - улица не може рјешавати проблеме. Али су и шансе политичара све мање.

- Ја мислим да је то непроводиво, међутим ми стојимо на диспозицији што се тога тиче. Питање је шта би значио било какав договор ако смо ми данас већ на почетку осмог мјесеца кад вјероватно неће више бити засједања Заступничког дома ни Дома народа, што значи било какви договори не би се могли имплементирати - рекао је Човић.

Но "тактичар" Изетбеговић, понесен страначким овацијама, ипак најављује расплет. Признаје да управља и Кристијаном Шмитом и ОХР-ом.

Каже, Нијемца је прошле седмице "упозорио" да не намеће измјене Изборног закона. Претходно му "сугерисао" наметање одлуке о финансирању избора. Сада, за њега има нови план. Изборни закон, али по вољи Сарајева.

А Шмит – чини се – по сарајевским жељама већ "усмјерен". Oд најављеног цензуса од минимално три одсто конститутивног народа у кантону у односу на укупан број тог народа у ФБиХ, који би могли да бирају делегата у горњи федерални дом, одустао је, за мање од три дана.

Новинар Зоран Крешић вјерује да међународна заједница ипак неће испуњавати жеље Изетбеговића и Изетбеговића потпомогнуте Исламском заједницом.

- То апсолутно очекујем да се неће догодити односно да се неће реализовати оно што господин Изетбеговић инзистира да се БиХ, понајприје ФБиХ, претвори у бошњачко – муслиманску државицу. Посве сам увјерен да међународна заједница неће допустити такав сценарио - истакао је Крешић.

По важећем закону, осим хрватског члана Предсједништва БиХ, Бошњацима је омогућено да бирају све бошњачке делегате у Дом народа ФБиХ, већину српских, трећину хрватских као и све делегате националних мањина.

И то је та "равноправност" на сарајевски "грађански" начин – због које у ФБиХ још нису имплементирани ни изборни резултати из 2018. године!