latinica  ћирилица
01/08/2022 |  19:45 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

БиХ и даље нема свог официра за везу у ЕУРОПОЛ-у (ВИДЕО)

Годинама БиХ нема свог официра за везу у ЕУРОПОЛ-у , а кад ће бити именован још није познато.
Еуропол (Фото: EPA-EFE/JERRY LAMPEN, илустрација) -
Еуропол (Фото: EPA-EFE/JERRY LAMPEN, илустрација)

Иако је усаглашено да то буде Александар Стјепановић из МУП-а Републике Српске, договор се не спроводи. Јер, прије него што оде у сједиште европске полиције у Хагу потребно је формирати тзв. заједничку контакт тачку.

Очигледно да опструкције из политичког Сарајева то спречавају.

Све то онемогућава полицији Републике Српске да директно добија податке кључне за борбу против организованог криминала. Коме то одговара?

БиХ већ пету годину није у могућности испунити међународну обавезу, а полиција је ускраћена за приступ подацима значајним за борбу против криминала.

Александар Стјепановић из МУП-а Српске, који би требало да преузме функцију официра за везу, у ЕУРОПОЛ не може јер БиХ није успоставила заједничку контакт тачку.

Комуникациони систем треба да буде премјештен из Дирекције за координацију полицијских тијела у Министарство безбједности, али неко тај посао, чини се, кочи.

Из Републике Српске сматрају да је то намјерна опструкција политичког Сарајева.

- Ту почиње сав проблем. Бесмислено је више и набрајати њихова образложења и изговоре. Министарство безбједности нема више шта да каже. То је свјесна политика одуговлачења а ми причамо о борби против криминала. Очигледно да Сарајеву одговара да Дирекција има приступ комуникационом каналу и да филтрира податке и на неки начин управља подацима, шта ће прослиједити МУП Реп ублике Српске шта неће, практично управља и истрагама - изјавила је  делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић.

Из министарства безбједности у Савјету министара о овој теми ћуте. Оглушују се и на наше позиве.

А само прије мање од три мјесеца министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић на састанку у МУП-у Српске обећавао је да ће посао са именовањем официра за везу бити окончан ускоро.

- Практично је премјештање комуникационог система (СИЕНА) из садашњих просторија Дирекције за координацију полицијских тијела остало још да се реализује и ја мислим да ћемо брзо имати тај тим, али не желим да се обавезујем јесу ли то двије или четири седмице - рекао је Цикотић.

А од тога не да је прошло двије или четири, већ десет седмица. И опет имамо мртво слово на папиру.

И стручњаци за безбједност упозоравају да је ова острукција политичког Сарајева опасна јер се на овај начин, кажу, прави безбједно подручје појединим криминалним групама. Сумњају да је то некоме циљ.

- То је потпуна и немјерљива опасност и пријетња. Како ви можете да водите једну државу са три народа, а да о кључним питањима као што је безбједност податке имају само представници једног народа. То није прихватљиво и то не може проћи. Ово јесте опструкција , она може потрајати, али она не може бити дугорочно рјешење - истакао је декан Факултета за безбједност Слободан Жупљанин.

Подсјећамо, нови састанак о формирању заједничке контакт тачке са представницима међународне заједнице требало је да буде половином овог мјесеца, али је одгођен за септембар.

Из Републике Српске питају да ли неком смета и то што је из ЕУРОПОЛ-а потврђено више пута да су наш МУП и МУП Србије корак испред свих полицијских агенција и код нас и региону.