latinica  ћирилица
01/08/2022 |  22:43 | Аутор: СРНА

Јовановић: Дешавања на сјеверу Космета опипавање пулса Београда

Дешавања на сјеверу Косова и Метохија су опипавање пулса Београда да би Америка видјела докле је спреман да иде у одбрани Срба, оцијенио је бивши дипломата Владислав Јовановић.
Владислав Јовановић - Фото: РТРС
Владислав ЈовановићФото: РТРС

Јовановић сматра да је намјера САД да серијом пријетњи и притисака полако изломи Србију и натјера да прихвати америчке циљеве на Балкану.

- Ако се то не може постићи тако лако како су они замислили онда се Американци налазе у проблему и мораће да размисле о евентуалној промјени тактике и приступа своје политике према нама да би нас што прије уграбили - рекао је Јовановић за "Спутњик".

Јовановић сматра да Америка нема баш пуно времена на располагању, с обзиром на заоштрене односе и са Кином, поред Русије.

Јовановић је оцијенио да је Србија тренутно у заклону због њене међународне позиције и навео да "џеп" на Балкану, са Косовом и Метохијом и Републиком Српском, Американци неће моћи да затворе без сарадње са Србијом.

- Када то схвате вјероватно ће доћи и до промјене њихове политике према нама. Америци не би било први пут да отпризнају неку државу - то су урадили, односно одустали су од признања Тајвана, напустили Јужни Вијетнам чију су независност били признали, па зашто онда не помислити да, ако им то буде у интересу, могу да ураде и са Косовом - подсјетио је Јовановић.

Јовановић је закључио да је суштина свега да Србија не насједне на провокације које тек слиједе од Приштине у режији Америке која је ријешена да балканско питање заувијек затвори на овај или онај начин.