latinica  ћирилица
02/08/2022 |  07:02 ⇒ 17:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Пелоси у Малезији, Тајван појачао ниво борбене готовости

Министарство одбране Тајвана појачало је ниво борбене готовости до четвртка поподне, уочи могуће посјете том острву предсједнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси, јавља званична новинска агенција Тајвана, позивајући се на неименоване извора.
Пелоси у Малезији (Фото: EPA-EFE/Nazri Rapaai/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY) -
Пелоси у Малезији (Фото: EPA-EFE/Nazri Rapaai/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY)

Пелоси је стигла у Малезију, у оквиру азијске турнеје, а како преноси Ројтерс, позивајући се на неименоване изворе, данас би требало да допутује на Тајван.

Према наводима једног од извора британске агенције, кинески борбени авиони летјели су јутрос у близини средишње линије, која дијели Тајвански мореуз, што је неуобичајан потез који је извор описао као "веома провокативан".

Уз то, кинески ратни бродови од понедјељка се налазе у близини незваничне линије подјеле, навео је извор британске агенције.

Како је додао, кинески авиони су у више наврата на кратко изводили тактичке потезе додирујући средишњу линију и круживши до друге стране мореуза, док су тајвански авиони били у приправности у близини.

Није уобичајено да авиони Тајвана или Кине прелазе средишњу линију.

Тајванско Министарство одбране саопштило је да је потопуно свјесно војних активности у близини острва и поручило да ће распоредити на одговарајући начин снаге као реакцију на "непријатељске пријетње".

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Џао Лиђан раније је упозорио да кинеска војска "неће сједити скрштених руку", уколико Пелоси посјети Тајван, а САД су поручиле да их неће застрашити "кинеске пријетње".

Пелоси је азијску турнеју почела посјетом Сингапуру у понедјељак. Из њеног кабинета најављено је да ће она обићи и Јужну Кореју и Јапан, али Тајван није помињан.