latinica  ћирилица
02/08/2022 |  08:55 ⇒ 10:44 | Аутор: Глас Српске

Чубриловић: Директно мијешање у изборе Шмита и великог дијела међународне заједнице

Предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић рекао је да су се у предстојеће опште изборе у БиХ директно умијешали Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, и велики дио међународне заједнице, те да се навијачки понашају, фаворизујући поједине опције.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Чубриловић сматра да је Изборни закон БиХ лош, али и да је Централна изборна комисији /ЦИК/ БиХ новим овлаштењима које је добила постављена изнад закона и Устава.

- Стиче се утисак да извршну функцију могу да врше високи представник и ЦИК. Бојим се ових нових димензија овлаштења ЦИК-а БиХ, сувише им је велика одговорност препуштена. Недопустиво је да ЦИК буде изнад било ког законодавног органа - рекао је Чубриловић за Глас Српске.

Он је нагласио да је потребно радити на Изборном закону, те да је најважније да народи у БиХ кроз изборе буду представљени на онај начин како је дефинисана државна заједница БиХ.

Чубриловић је напоменуо да навијачко понашање и фаворизовање појединих опција никоме не иде у прилог.

- Бојим се да не дођемо у ситуацију да неће бити могуће формирати власт, као што је било на нивоу Федерације БиХ у протекле четири године или раније у Мостару - рекао је Чубриловић.

Он је појаснио да се то односи на функционисање државне заједнице и свих институција, те истакао да ће Српска поново бити ефикаснија и да ће републичка власт бити формирана веома брзо.

Говорећи о раду Народне скупштине Републике Српске у протекле четири године, Чубриловић је нагласио да је Народна скупштина Српске у овом мандату отворила пут за враћање републичких надлежности.

- Не треба очекивати да тај процес буде окончан за годину или двије, али је чињеница да то више није табу тема, као што је чињеница да не тражимо ништа изван Устава БиХ - рекао је Чубриловић.

Он је истакао да се Српска понаша на законит начин, њене институције траже примјену закона, поштујући уставе Српске и БиХ.

Говорећи о закључцима Народне скупштине који су поништени на Уставном суду БиХ и потезима ОХР-а, Чубриловић је навео да је Уставни суд БиХ политичка институција.

- Њихове поједине одлуке су смијешне, да не кажем жалосне. И сами видите да се већина одлука тог суда у БиХ не поштује, што говори о њиховом квалитету. Тај суд може да поништи шта хоће, али шта се дешава послије? Ништа - рекао је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске рекао је да је и овај сазив највише радио, ако се пореди са осталима у БиХ, те да је одржао укупно 55 сједница и донио више од 1.000 закона и других аката.

- Нећу рећи да су све посебне сједнице биле оправдане, али највећи дио јесте. Њима је постигнуто да Народна скупштина постане видљивија и да свима буде јасно да без става Народне скупштине није могуће коначно одлучивање о било чему - нагласио је Чубриловић.

Чубриловић је напоменуо да је Народна скупштина по Уставу чувар надлежности и интереса конститутивног српског народа и Републике Српске унутар БиХ.