latinica  ћирилица
02/08/2022 |  10:10 ⇒ 10:13 | Аутор: Агенције

Шолц: Кијеву шаљемо оружје које немају ни њемачке снаге

Њемачка наставља да снабдијева Украјину оружјем, дајући Кијеву, између осталог, нову опрему коју још немају ни Оружане снаге Њемачке, изјавио је њемачки канцелар Олаф Шолц.
Олаф Шолц (фото: EPA-EFE / FILIP SINGER) -
Олаф Шолц (фото: EPA-EFE / FILIP SINGER)

Он је за канадски лист Gloub end mejl рекао да је Њемачка испоручила Кијеву шта год је имала - противтенковске и противавионске системе, мине, пушке, тоне муниције и несмртоносне помоћи, те да је од тада прешла на комплексније и скупље системе, као што су самоходне хаубице, вишецијевни бацачи ракета, противавионски системи и радари за праћење оружја.

- Неки од ових система су толико нови да их је произведено само неколико, а поједини још нису уведени у употребу у Бундесверу. За све те системе потребна је обука за украјинске јединице, коју такође пружамо - истакао је Шолц.

Према његовим ријечима, Украјинци се већ обучавају за коришћење нове и софистицираније опреме на неколико локација у Њемачкој.

Шолц је додао да ће Њемачка наставити да подржава Украјину колико год буде потребно.

Русија је раније послала обавјештења свим земљама, укључујући САД, због снабдијевања Украјине оружјем. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров нагласио је да ће било какав товар у којем се налази оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију.