latinica  ћирилица
02/08/2022 |  11:07 ⇒ 11:47 | Аутор: РТРС

Праћење примјене иструмената за процјену раног развоја дјеце

Министарство просвјете и културе Републике Српске је за потребе предшколских установа у Српској набавило инструменте за процјену развоја дјетета и упутство за њихову примјену, рекла је помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Наташа Цвијановић.
Наташа Цвијановић - састанак - Фото: РТРС
Наташа Цвијановић - састанакФото: РТРС

Цвијановићева је истакла да је циљ процјена раног раста и развоја посредством стандардизованог инструмента, са посебним нагласком на услуге ране детекције дјеце са кашњењима у расту и развоју, као и интервенције.

Она је нагласила да су праћење и процјена развоја дјеце једини начин за рано препознавање одступања на том плану, што отвара могућност за благовремено реаговање и укључивање у систем ране стимулације и интервенције.

Примјеном предметних скала могуће је утврдити да ли дијете прати развојне кораке који су карактеристични за његов узраст, у различитим развојним аспектима.

- Процјеном се осигурава основа за припрему детаљне евалуације развоја дјетета и израде индивидуализованог васпитно-образовног програма - нагласила је Цвијановићева, која је са начелником Одјељења за предшколско васпитање и образовање Сњежаном Стојичић данас у Бањалуци разговарала са представницима Друштва психолога Српске Славицом Тутњевић и Сањом Радетић Ловрић.

На састанку је било ријечи о даљим активностима подршке васпитно-образовним радницима у предшколским установама приликом примјене инструмента за процјену развоја дјетета "ЕДУС Развојне бихевиоралне скале два за скрининг и праћење развоја дјеце од првог мјесеца живота до навршених шест година".

У јуну је извршено оспособљавање око 200 васпитно-образовних радника из предшколских установа за примјену овог инструмента.