latinica  ћирилица
02/08/2022 |  11:23 ⇒ 11:23 | Аутор: СРНА

Додик: Срби неће одустати од свог идентитета

Западне земље нису успјеле да стабилизују друштво у БиХ нити ће то успјети, јер желе да то учине на нереалној основи, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и поручио да Срби неће одустати од свог идентитета.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

Додик је у интервјуу за Раша тудеј рекао да је утицај Русије на Балкану питање за дебату, те да, ако неко има утицаја, то су Енглеска, Њемачка и САД, које 30 година након рата, упркос њиховом утицају и присуству, нису успјеле да стабилизују ово друштво.

- Они хоће да нам кажу да нисмо Срби, већ само грађани, како бисмо одустали од свог националног идентитета, нашег језика, азбуке, културе, земље, републике, како бисмо постали "позитивци" по њиховом мишљењу. То се неће десити - поручио је Додик.

Додик је подсјетио да су му Велика Британија и САД увеле санкције, али је нагласио да је то "више проблем за њих, тако арогантне и моћне који мисле да смо ми мали".

- Мислим да када се ради о политици, питање је увијек да ли се понашаш достојанствено или не. Нико не воли да га виде као кукавицу, а ја сигурно то нисам - нагласио је Додик.

Када се ради о западним санкцијама Русији, Додик је нагласио да је очигледно да су те мјере биле озбиљан политички неуспјех и да су нанијеле више штете економији и животном стандарду људи у западним земљама, нарочито у ЕУ.

- Видјели смо да је то донијело доста нестабилности владама, многе од њих су сада нестабилније. Мислим да је Влада Републике Српске сада стабилнија од влада у многим европским земљама - изјавио је Додик.

Додик је навео примјер владе њемачког канцелара Олафа Шолца, који је, према његовим ријечима, "заробљен у лобију Зелених" који уводе сопствену агенду и одбијају руски гас, што угрожава читав индустријски развој и поједина питања везана за Владу Њемачке.

Српски члан Предсједништва БиХ навео је неколико примјера нестабилности у владама у чланицама ЕУ, од предсједника Француске Емануела Макрона, који је изгубио већину у парламенту, до британског премијера Бориса Џонсона, који већ пада са власти, затим премијера Италије Марија Драгија, који је поднио оставку на тој функцији.

Додик сматра да је чак и Влада Аустрије веома нестабилна, те да је једина стабилна власти у ЕУ Влада Мађарске, коју преводи премијер Виктор Орбан.