latinica  ћирилица
02/08/2022 |  11:30 ⇒ 11:31 | Аутор: СРНА

Додик: Запад Русији наметнуо рат у Украјини

Сукоб у Украјини је од самог почетка рат који је Запад наметнуо Русији, која брани своју националну безбједност и интересе, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је у интервјуу за "Раша тудеј" нагласио да Запад води рат у Украјини, обезбјеђивањем оружја Украјини, те да то продужава агонију "до посљедњег Украјинца", као што је већ раније речено.

Према његовим ријечима, када се ради о стратешком интересу Русије, "исто се односи и на САД и друге земље".

Додик је напоменуо да је чињеница то да је Запад прије рата игнорисао све оправдане захтјеве Русије када се ради о опажању пријетње националним интересима те земље.

Српски члан Предсједништва БиХ подсјетио је да је Москва представила Западу конкретна виђења, али је Запад то игнорисао јер је желио да започне сукоб, како би могао да искористи Украјину да баци Русију на кољена, што се није догодило.

- Вјерујем да је мало вјероватно да се то догоди, јер могу да видим и разумијем шта је Запад урадио увођењем ових санкција - нанијело им је више штете него Русији. Руска војна операција наставља се према плану - навео је Додик.

Додик је изразио мишљење да Русија има сопствене, оправдане циљеве и да је руски предсједник Владимир Путин "сјајан лидер и државник који је оформио и ојачао Русију".

Говорећи о државама запада, Додик је истакао да сматра да западна политичка елита уопште не живи просјечан живот људи у западним земљама и да су они више у замци својих идеја о неолибералном концепту, који им омогућује богат живот.

- Та елита, мултинационалне компаније и банкари игноришу реалност ситуације. Они вјерују да не могу бити изложени дестабилизацији у својим земљама и зато игноришу ситуацију - напоменуо је Додик.