latinica  ћирилица
02/08/2022 |  11:37 ⇒ 16:10 | Аутор: СРНА

Боцан-Харченко: Приштински режим, као и кијевски, оружје у рукама САД и ЕУ

Иза конфликта Приштине и Београда стоје ЕУ и САД којим одговара напетост на Балкану, изјавио је данас руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко и истакао да је приштински режим, као и кијевски, само оружје у рукама Запада.
Александар Боцан Харченко (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Александар Боцан Харченко (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Харченко је за ТВ Салавјов лајв рекао да иза провокација на Косову стоји Приштина, а иза ње, наравно САД, као и ЕУ која, упркос својим интересима, испуњава директиве Вашингтона.

- А Вашингтону одговара тињајући конфликт, њима одговара одржање ситуације на граници пропасти - додао је он.

Према његовим ријечима, у датом случају ЕУ, као и у оном у вези са Украјином, антируским санкцијама, упркос својим интересима, испуњава директиву Вашингтона.

Он је рекао да је лаж када САД и ЕУ кажу да ништа не могу да ураде са Приштином, да је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти ван контроле.

Боцан-Харченко истиче да је приштински режим, као и кијевски, оружје у рукама Вашингтона и ЕУ, који спроводи америчку линију на Балкану.

- Главни циљ тог тињајућег конфликта је Србију, коју је /предсједник Србије Александар/ Вучић подигао са кољена, ставити поново на кољена, да се искористи Косово, питање БиХ, Републике Српске за притисак на Вучића и Београд да се приволе антируским санкцијама - рекао је Боцан-Харченко.

Власти самопроглашеног Косова саопштиле су у петак, 29. јула, да од 1. августа неће признавати документе издате у Србији, те да ће они који их посједују добити привремене дозволе приликом доласка на Косово и Метохију.

У исто вријеме, власти у Приштини планирале су да започну обавезну поновну регистрацију возила са регистарским таблицама Србије, што би утицало на Србе на сјеверу Космета и из још неколико градова.

Саопштење је довело до тензија на граничном прелазу. Срби су блокирали путеве на сјеверу Космета, што је навело Приштину да одгоди увођење ограничења уласка до 1. септембра.